Kitty och hästtjuven

De fick tag på sina ficklampor och sprang mot hästarna som skriade och stegrade sig i vild panik. På marken låg en ponny. Var den sårad eller död? Flickorna vågade inte gå nära och se efter. De lyste med sina ficklampor och hoppades få syn på den som oroat ponnyerna och avlossat skottet. Under bråkdelen av en sekund fångade Kitty en glimt av en man med en näsduk bunden över nedre delen av ansiktet.

The sky phantom
Det amerikanska originalomslaget.

Dags för Kitty att verkligen ta sig an det där med att kunna flyga. Därför har hon börjat ta lektioner på Excello Flying School, som ligger någonstans i Mellanvästern. George och Bess har följt med men de tar ridlektioner istället. Ändå tar det inte lång tid förrän flickorna blir indragna i ytterligare ett mysterium. Det involverar en flygkapning, en försvunnen pilot, en hästtjuv och ett märkligt magnetiskt moln.

Boken

Den här boken släpptes i USA 1976 för första gången. Till Sverige kom den tre år senare. Som vanligt var det Harriet Stratemeyer som satt vid författarpennan, väl gömd bakom pseudonymen Carolyn Keene. Ändå tänker jag att den här boken har väldigt mycket av Mildred Wirt Benson i sig. Här lär sig nämligen Kitty att flyga, på riktigt (hon har ju flugit förr)… Som jag förstått det hela så var det något som Mildred tyckte att Kitty skulle göra, när hon skrev de tidiga Kittyböckerna.  Här känns det verkligen som att Harriet Vidareutvecklar den idén. Boken påminner annars en hel del om Kitty och hemligheten på ranchen med alla sina Cowboysar och hästar.

Något som också sticker ut med just den här historien är att en av Cowboysarna (Chuck) friar till henne. Samtidigt har hon ju sin stadiga vän/pojkvän hemma, Dave. Hon blir hemskt ledsen och förvirrad när hon måste välja mellan pojkarna.

Slutsats och betyg (spoilerallert)

Den här boken är både bra och dålig på något märkligt vis. Jag tycker till exempel att det är väldigt coolt att Kitty tar flyglektioner och rider som om det vore no bodies business. Å andra sidan är jag inte helt förtjust i själva mysteriet. Särskilt slutet där skurken dyker upp från ingenstans. Jag föredrar pusseldeckare där alla misstänkta presenteras och sedan får man gissa vem av dem de är. Här har man liksom ingen chans och det drar ner betyget.

Sedan finns det ändå detaljer i boken som jag uppskattar. Scenen med Ponnyn som blir skjuten i benet är brutal och ledsam. Men det är ett plus och gör den här berättelsen mer minnesvärd. Detsamma gäller Bess frieri. Vi vet ju att Bess så småningom kommer att utvecklas till någon form av killtjusare. Det här var början på vägen dit vilket känns som en intressant utveckling av Bess som karaktär.

I slutänden vet jag inte riktigt vad jag ska ge den här boken. Så jag landar på ett medelbetyg. En trea.

sky phantom illustration
Illustration från dem amerikanska versionen av boken.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Själva historien. Det har något med en revolution att göra.
Bäst: Att Kitty tar flyglektioner.

Övrig information

Antal sidor: 200
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1979
Bokomslag: Ulla Urkio
Boknummer Wahlströms: 2075-2076
Upplagor:
1-3 – 1979
4 – 1981
5 – 1991
6 – 1997

Originaltitel: The Sky Phantom
Utgivningsår i USA: 1976
Bokens olika omslag.

Föregående bok: Kitty och skräckfåglarna
Nästa bok: Kitty och Krokodilöns hemlighet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *