Rebus i rött – Connie Blair

Connie har fått jobb på en reklambyrå, mitt i smeten och i hjärtat av Philadelphia. Där ska hon bemanna receptionen. Knappt hinner hon börja förrän hon upptäcker att allt inte står rätt till. Reklambyråns största klient, ett skönhetsföretag, ska snart lansera ett revolutionerande nagellack. Arbetet är febrilt med reklamkampanjen men allt faller på ända när skönhetsföretagets vd plötsligt försvinner…

Det är Larry från förra boken om Connie som har hjälpt henne att få jobbet på Reid & Renshaw. Det går helt i linje med hennes ambitioner, även om det innebär att hon måste lägga collegeplanerna på hyllan.

Vi återser också Connies moster Bet som hon flyttar in hos. Hon charmar dessutom en rad nya karaktärer. Det är ju sån hon är, Connie!

Här kan du lyssna på första kapitlet:

Boken

Det här är den andra boken i serien om Connie Blair och den skrevs som vanligt av Betsy Allen – en pseudonym för Betty Cavanna. Boken gavs och ut samma år som den första boken i serien, 1948. Den svenska översättningen dröjde till 1957.

Peggy Olsen.

Mycket av handlingen i den här boken kretsar kring livet på en reklambyrå, som ”Mad Men” fast snällare. På många sätt påminner Connie om Peggy Olson i Mad Men – de är unga kvinnor, ivriga att göra karriär inom reklamvärlden. Sedan är den ena karaktären gjord för flickor och den andra för en vuxna publik. Peggy kämpar mer med självförtroendet medan Connie är mer framåt och charmig. Vilket också belönas.

I boken figurerar även andra mäktiga kvinnor. Som Cleo – den mycket respektingivande vd:n som plötsligt försvinner.

Med anledning av bokens handling blev jag också nyfiken på det här med nagellack. Boken beskrev nämligen det revolutionerande nya lacket på följande sätt:

Vi människor har färgat naglarna länge, men det var först på 1920-talet som den teknik vi använder idag slog igenom. Det var i samband med att olika kvinnliga Hollywoodstjärnor började lacka sina naglar i fina färger.

Slutsats och betyg

Givetvis når Connies charm även mig. Jag gillar henne och hennes okomplicerade vänlighet. Hon är också framåt på ett trevligt sätt. Sedan tar det ett tag innan mysterierna i hennes böcker kommer igång. Det är inte alls som i Kitty där mystiska saker kan hända redan på första sidan. Här byggs mysteriet upp på ett mer smygande sätt, där man redan har introducerat alla karaktärerna.

Det här mysteriet tyckte jag särskilt mycket om när det till kom igång… Industrispionage, reklambyråer och 40-tal. Kul! Allt byggs dessutom upp på ett snyggt sätt och jag ger den här boken en stark fyra i betyg.

Bäst och sämst

Sämst: Ibland tappar boken tempot, särskilt i mitten.

BästConnie och hennes ambitioner, som bland annat syns här:

Övrig information

Antal sidor: 124
Första upplagan
Tryckt i Stockholm, 1957
Bokomslag: Martin Guhl

Originaltitel: The Riddle in Red
Utgivningsår i USA: 1948
Bokens olika omslag:

Föregående bok: Bevis i blått
Nästa bok: Pussel i purpur

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *