The Wrong Chemistry

Dekanen på Emerson Collage har anlitat Kitty för att utreda en rad stölder. Och det är inte vad som helst som stjäls, utan en specifik kemikalie som håller på att utvecklas av en professor. Projektet med kemikalien är topphemligt och finansieras delvis av myndigheterna. Så vem är tjuven?

Samtidigt har Ned fattat misstankar mot en lokal miljögrupp, POE. De vill rädda naturen men han tycker att gruppen verkar lite väl fanatisk och han blir orolig när en av hans vänner gå med i gruppen. Därför ber han Kitty att även undersöka dem. Är deras motiv lika nobla som de påstår?

Boken

Det här är den 42:a boken i Files-serien om Nancy och den skrevs 1989. Den verkliga författaren bakom Carolyn Keene-pseudonymen är okänd för den här boken. Men jag misstänker att det är samma person som skrev ”Two Point to Murder” som det hänvisas rätt så flitigt till. Några karaktärer från den boken dyker även upp i den här boken. Neds tränare och hans rumskamrater Jan och Mike. Ned är fortfarande med i samma Fraternity – Omega Chi Epsilon.

Hela historien utspelar sig på Ned Collage där vi redan varit ett par gånger. Det börjar kännas som Kittys andra hem vid det här laget. Men Kitty bor givetvis inte hos Ned när hon är där. Hon bor någon annanstans.

Mysteriet löser Kitty främst tillsammans med Ned. Det verkar också som om hennes sinne för mysterier har smittat av sig på honom. Det är han som initialt tycker att POE-gänget har något fuffens för sig.

Ned gillar inte POE-gänget.

Sist har vi en vimsig professor som kommer från en av öststaterna. Han arbetar på ett experiment som har med tillväxthormoner att göra. Han visar en gigantisk karp för Kitty som han har fått att växa abnorm mycket.

En karp kan bli 100 cm lång och väga upp till 30 kg. I Sverige brukar de aldrig bli så stora.

Slutsats och betyg

Jag hade inte särskilt höga förväntningar på den här boken. Kemi var mitt svagaste ämne i skolan och det är det fortfarande. Jag blev heller inte supertaggad när jag förstod att det skulle bli ytterligare ett mysterium på Emerson.

Men sedan artade det sig och det här var faktiskt en riktigt trevlig bok att läsa. Särskilt på grund av kemidelen faktiskt. Det stora mysteriet bestod ju faktiskt i motivet bakom stölderna. Så Kitty måste försöka förstå hur tillväxthormonet egentligen fungerade och det var spännande och lite extra klurigt.

Sedan skadar det ju inte att en miljögrupp gör att Kitty känns lite extra modern. Det är ett problem vi förmodligen relaterar till mer nu än 1989 när boken skrevs. Det gäller i alla fall för mig.

Som jag har varit inne på tidigare så är jag också förtjust i böcker som inte innehåller alla Kittys kompisar samtidigt. Här löser hon mysteriet med Ned och det duger fint. Det ger mer utrymmer åt andra karaktärer att skina. Och den här historien innehöll en del intressanta figurer.

Så, jag känner mig generös idag. Den här boken får en svag femma av mig i betyg. Förutom några små logiska luckor har jag nämligen inte särskilt mycket att klaga på.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Hmmm… jag är inte tillräckligt duktig på att kemi för att veta om en kemikalie kan fungera på samma sätt som i boken. Jag hoppas det, fastän det låter lite otroligt.
BästJag gillade hela plotten faktiskt.

Övrig information

Antal sidor: 155
Utgivare: Simon & Schuster
Utgivningsår: 1989
Bokens olika omslag: Jag hittade bara det amerikanska.

Föregående bok: Something to Hide
Nästa bok: False Impressions
Ingår i Nancy Drew Files-serien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *