Two Points to Murder

Någon håller på att förstör säsongen för Emersons basketlag ”Wild Cats”. Lagmedlemmar har blivit misshandlad på vägen hem och någon har hängt en docka från basketkorgen med texten ”Död åt Wild Cats”. Ned är med i laget och hans tränare har kontaktat Kitty för att försöka hitta den som ligger bakom illdåden.

Därför har Kitty tagit med sig både George och Bess till Emerson – för att hitta gärningspersonen.

Samtidigt har Kitty och Ned egna problem. Han tycker att hennes detektivarbete går före honom och han är trött på att hamna i andra hand hela tiden. Ska Kitty kunna rädda både relationen och hitta gärningsmannen i tid?

Boken

Det här är den åttonde boken i Nancy Drew Files-serien och den gavs ut 1987 i USA. Någon svensk översättning blev det aldrig. Vi vet heller inte vem den egentliga författaren var men som vanligt skrevs den under pseudonymen Carolyn Keene.

Boken utspelar sig mestadels på Emerson Collage där Ned är student och till skillnad från River Heights så finns faktiskt Emerson Collage på riktigt. Högskolan är centralt belägen i Boston. I tidigare böcker (i mysteries-serien) har det framgått att Ned spelar amerikansk fotboll för skolan. Vilket däremot inte har någon grund i verkligheten. Emerson har nämligen aldrig haft ett fotbollslag. Den har däremot ett basketlag vilket gör det mer troligt att det är Neds sport. Vi får också veta hur lång Ned är.

Enligt boken är Ned närmare 1,88 cm lång – kort för sitt lag.

Senare får vi också veta att Ned är med i en Fraternity – ett brödraskap för pojkar (eller flickor) som är vanligare i USA.

Ned är med i Omega Chi Epsilon.

Omega Chi Epsilon (ΩΧΕ, ibland förenklad OXE) är en amerikansk fraternity som riktar sig till studenter av kemiteknik. Så får vi även veta vad Ned egentligen studerar på Emerson. 😀

Det man ska veta med böckerna i files-serien är att de riktar sig till en något äldre publik än de andra Kittyböckerna. Det betyder att de är lite mer brutala – som med den hängda dockan i basketkorgen. En annan kille kommer att få men för livet efter en av skurkens attacker.

Slutsats och betyg

Jag är inte så förtjust i de Kittyböcker där det är för mycket drama mellan Kitty och Ned. Och därför blev jag inte överförtjust när jag läste den här historien. Boken ligger precis innan ”Kitty och balettmysteriet” där paret till och med har gjort slut och börjat träffa andra. Egentligen stör jag mig inte så mycket på konsekvenserna. Mer att själva dramat snor energi från mysteriet. Om ni förstår… Jag vet andra som gillar det så det är en smaksak.

Jag tycker egentligen att själva mysteriet i den här boken är ok också. Problemet är att det är aningen svårt att relatera till den amerikanska sportvärlden på collegenivå. Det är rätt mycket som jag inte riktigt förstår eftersom det fungerar helt annorlunda än här. Därför hade jag svårare att ta till mig boken än vanligt.

Däremot genomför Kitty en god portion med detektivarbete och hon står på sig trots att Ned tycker att hon ibland har en felaktig uppfattning. Men Kitty har ju sällan fel.

Trots det ger jag bara den här boken en stark tvåa i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Att bokens tema gjorde historien svår att relatera till.

BästAtt vi fick lära oss så mycket mer om Ned. Sedan visade Kitty också lite känslor mot slutet av boken när hon för första gången gråter.

Övrig information

Antal sidor: 157
Utgivare: Simon & Schuster
Utgivningsår: 1987
Bokens olika omslag:

Föregående bok: Deadly Doubles
Nästa bok: Kitty och balettmysteriet
Ingår i Nancy Drew Files-serien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *