Kitty och balettmysteriet

Den svartklädda gestalten kastade sig in i varuhissen. Men innan dörren hann slå igen var också Kitty framme. Hon slog upp dörren på vid gavel och satte ner ena foten – rakt i tomma intet! Där fanns ingen hiss! Bara en avgrund på tio meter.

Mitt under pågående föreställning och inför TV-kamerorna stjäls den ovärderliga Rajadiamanten från den berömda dansösen Katyas dräkt. Kitty blir ombedd att lösa mysteriet – men hon hade inte räknat med att hamna i en så farlig situation!

Samtidigt har Kitty och Ned gjort slut. Han har dessutom börjat dejta Belinda som är en av ballerinorna på teatern där diamanten stals. Å andra sidan har Kitty också en ny pojkvän i form av Brad Eastman. Situationen leder till en hel del drama och svartsjuka.

Boken

Det här är den nionde boken i Nancy Drew Case Files-serien. I USA släptes den i början av 1987. Till Sverige kom den tre år senare. Den gavs också ut efter den tionde boken i serien, ”Kitty får en utmaning” vilket blir kronologiskt krångligt. Särskilt om man ska förstå Kittys och Neds relation. Här är det nämligen slut mellan dem och i ”Kitty får en utmaning” försöker de hitta tillbaka till varandra. Dessutom innehåller boken referenser till andra böcker i serien. På sidan 40 syftas boken ”Kitty och tidningsmysteriet” med en spoiler. Senare syftas även ”Hit and Run Holiday”.

Syftar på en bok som aldrig gavs ut i Sverige.

Boken skrevs som vanligt under pseudonymen Carolyn Keene. Den verkliga författaren är hittills okänd.

Mysteriet utspelar sig nästan helt i Chicago Ballet Theatre där diamanten stals. Jag försökte komma underfund med om den fanns i verkligheten men det verkar inte så. Däremot finns Auditorium som stått scen för den ena baletten efter den andra. Huset är dessutom ett av de mest välkända i Chicago och stod klart 1889.

I boken får vi också reda på hur en helt vanlig dag ser ut för Kitty, när hon inte löser mysterium.

Är det Kittys favoritsjö möjligen Moon Lake?

Så småningom leder Kittys livsstilsval till komplikationer mellan henne och Brad. Han vill ju mest kolla video och gosa. Något som inte riktigt passar Kittys sinne för äventyr.

Brad får nog börja leta sig om efter en annan flicka än Kitty.

Slutsats och betyg

De är lite svajiga de här böckerna. Den förra boken jag läste i Files-serien var riktigt bra och här har vi en mycket mer problematisk bok. Även om upptakten med den försvunna diamanten känns bra så blir mysteriet sedan ologiskt på flera sätt. Så när Brad mot slutet av boken ringer polisen och påpekar att det borde gjorts för länge sedan. Då kan jag inte annat än att hålla med honom.

Dessutom tycker jag att boken innehåller alldeles för mycket relationsdrama. Det är Kittys känslor hit och dit och varför är hon egentligen ihop med Brad från första början? Bara för att hon behöver en pojkvän? Det stämmer inte överens med min bild av Kitty. Hon är betydligt mer självständig och tuff än så.

Annars gillar jag ändå miljön med alla balettmänniskor som springer runt. Och teatrar är alltid en bra bakgrund till ett mysterium. Det är dessutom kul när Kitty drar fram detektivväskan och visar upp lite skills.

Kitty är en fena på att bryta sig in.

Nej, trots den snygga inramningen är det här inte jättebra. Boken får en tvåa i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Att mysteriet hade kunnat lösts 40 sidor tidigare.

BästKittys snygga läderkjol på omslaget.

Övrig information

Antal sidor: 192
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1990
Bokomslag: Gabriel
Boknummer Wahlströms: 2520
Upplagor:
1 – 1990
2 – 1991
3 – 1994
4 – 1996
5 – 2001

Originaltitel: False Moves
Utgivningsår i USA: 1987
Bokens olika omslag.

Föregående bok: Kitty och spöket i fönstret
Nästa bok: Kitty och kidnappade discjockeyn
Ingår i Nancy Drew Files-serien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *