Den kidnappade rymdforskaren – Bröderna Hardy

De berömda detektiverna Frank och Joe Hardy får i uppdrag att leta rätt på en känd raketforskare som försvunnit under mystiska omständigheter. Man tror att han har blivit kidnappad av någon främmande makt. Samtidigt blir bröderna ombedda att leta efter sonen till en senator. I båda fallen leder spåren till Australien. Kan det vara en slump?

Det amerikanska originalomslaget.

Med list och mod och hårt detektivarbete börjar bröderna nysta i fallet. De far till Australien och precis när de har skurken inom räckhåll glider hen dem ur händerna. Istället har bröderna själva gått i fällan och hotas av en säker död. Kommer de att klara sig? Och kommer Firebird-raketen någonsin att nå molnen?

Boken

Det här är den 57:e boken om Bröderna Hardy och den skrevs av Vincent Buranelli 1978. Han skrev totalt 14 Hardyböcker. Den första svenska översättningen av den här boken kom ut 1983. Omslaget till den gjordes av Ulf Ragnarsson som har en mer seriefigursaktig stil än vanligt. 1992 gjorde Lopez Espi ett nytt omslag åt boken.

För första gången tar ett äventyr pojkarna till Australien. Där de hamnar i den ena farligheten efter den andra.

När pojkarna flyger in över Sidney noterar de bron men säger ingenting om stadens kanske främsta landmärke, operahuset. Det fanns när boken skrevs. Operahuset byggdes nämligen 1973.

Boken börjar med att pojkarna håller på med ett kemikaliskt experiment. Tydligen har Fenton inrett ett litet lab i huset. Det kan vara bra att ha när man är detektiv. Chet har också skaffat sig en ny hobby. Han har börjat bygga raketer.

Gänget springer även på några flickor i början av historien. Flickorna pluggar på Princeton där de precis börjat låta flickor studera också. I verkligheten tog Princeton in sina första kvinnliga studenter 1969. Så boken beskriver delvis sanningen. Chet ställer sig positiv till det hela.

Charmören Chet är i farten.

Slutsats och betyg

Jag tyckte att det här mysteriet började riktigt bra. En försvunnen rymdforskare och en försvunnen son, här blir det åka av. Sedan får vi följa med till Australien och där tappade boken tempot och mig. Det blev lite för rörigt helt enkelt och jag vet egentligen inte vad det berodde på. Kanske är det bara jag som börjar tappa intresset när det bara är jaga-böcker – bröderna Hardy jagar en skurk. Jag vill ha lite mer mysterium istället för bil/flygjakter som avlöser varandra. Och det kommer att komma i senare böcker.

Synd på en rätt så intressant plot och rätt så bra slut. Sedan är Chet alltid en rolig prick även om han kanske framställs som lite väl vek i den här boken. Chet är tuffare än så här.

Jag ger den här boken en stark tvåa i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Att man inte fick mer ut av Australien.
Bäst: Rymdforskningstemat är kul.

Övrig information

Antal sidor: 192
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1983
Bokomslag: Ulf Ragnarsson
Boknummer: 2318-2319
Upplagor:
1 – 1983
2 – 1983
3 – 1983
4 – 1992

Originaltitel: The Firebird Rocket
Utgivningsår i USA: 1978
Bokens olika omslag.

Föregående bok: Dödsmaskens hemlighet
Nästa bok: Varulvsnatten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *