Dödsmaskens hemlighet – Bröderna Hardy

– Du har rätt. Det är en dödsmask!
Masken som bröderna Hardy har hittat visar sig vara värdefull. Ja, så värdefull att det finns fler som vill ha den. Den verkar dessutom ha ett mystisk förflutet.
Frank, Joe och deras kompisar åker till Nordafrika för att försöka lösa gåtan. Men där blir det verkligen farligt…

Det amerikanska originalomslaget.

Det är vinter och Hardybröderna har åkt på semester till Jamaica. Där hittar dom den mystiska masken och får snart några skurkar efter sig. De blir också god vän med en lokal pojke som heter William. Det visar sig ändå att lösningen på mysteriet finns någon annanstans. Pojkarna åker hem innan resan går vidare mot Marocko och Marrakesh.

Boken

Det här är den 54:e boken i originalserien om Bröderna Hardy och den gavs ut 1975 för första gången. Bakom den sedvanliga Dixon-pseudonymen gömmer sig Andrew E. Swenson. Det blev hans tionde också sista bok om bröderna.

Den här gången har bröderna gått och blivit ena riktiga vagabonder. De reser hit och dit, Jamaica – New York – Marocko. I tidigare böcker har det framgått att de finansierar sina resor med pengarna de får när de löser fall. Annars undrar man ju verkligen hur de har råd med alla resorna. Intressant är också att de aldrig har några problem med bokningar eller biljetter. Vi de åka till Kina med morgonflyget så är det aldrig några problem.

Andra har däremot fått problem med biljetterna i den här boken. Flygbolagen och Fenton Hardy. Några skurkar har nämligen stulit tusentals biljetter, innan de utfärdats. För den moderna människan känns det här väldigt fjärran. Hur fungerade det förr egentligen?
Jo, det visar sig att biljetterna först trycktes upp och sedan fyllde man i biljettdetaljerna för hand. Det är alltså de förryckta som har stulits. Rent logiskt tänker jag att den bästa lösningen på det borde ha varit att skippa den gamla tryckstandarden och ersätta redan utfärdade biljetter med nya biljetter enligt den nya tryckstandarden. Men så gick det tydligen inte att göra. Så Fenton får försöka hitta tjuvarna istället.

Boken bjuder också på en del lektioner i historia och andra kulturer.

William berättar för bröderna om Mansa Musa.

Mansa Musa beskrevs som världens rikaste man. Efterlämnade han möjligen något av rikedomen till bröderna att finna?

När de sedan kommer till Marrakesh får de en illasinnad ju-ju-man efter sig. Ju-ju män finns mestadels i Västafrika, särskilt i Nigeria eller Kamerun. Där tros de ha magiska egenskaper och förmågor utöver det vanliga – som att kasta trollformler över olika saker.

Bröderna får en förbannelse över sig.

Vissa av de gamla Hardyböckerna var fulla av stereotyper – där alla skurkar var indianer, mexikanare, med mera. Riktigt så illa är det inte längre och det känns som om bröderna har kommit över sina värsta fördomar. Istället är det William och Chet som funderar på det här med Niqaber.

Bröderna är i Marocko för att jobba och inget annat.

Slutsats och betyg

Jag var så himla sugen på att läsa en Hardybok när jag började med den här. Den första tredjedelen av boken var bra också men sedan hände något…

Kanske var det den där biljettstölden som började störa mig. Idén kändes så dum – att någon stulit massor med biljetter till ett flygbolag. Det går väl att lösa smidigare?

Annars gillade jag alla de historiska godbitarna och fakta om Västafrika som boken bjöd på. Förr skulle ju varje Grosset & Dunlap (ungdomsbok) bok innehålla pedagogiska delar och jag gillar verkligen den principen och de delarna av boken.

Jag tycker också om när pojkarna är ute och reser i världen. Men kanske är det möjligt att det kan bli för mycket av det goda. Tre ställen är mycket för en bok och Jamaica fick stryka på foten för Marocko. Så känns det i alla fall.

Nja.. I slutändan känner jag mig ändå lite besviken på den här boken. Mest på grund av det lite slarvigt ihopsatta mysteriet. Boken får en svag tvåa i betyg av mig.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Att historien inte kändes tillräckligt genomtänkt.
Bäst: Marocko.

Övrig information

Antal sidor: 196
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1982
Bokomslag: Anders Ferm
Boknummer: 2266-2267
Upplagor:
1 – 1982
2-4 – 1991

Originaltitel: The Mysterious Caravan
Utgivningsår i USA: 1975
Bokens olika omslag.

Föregående bok: Den smygande vrålapan
Nästa bok: Den kidnappade rymdforskaren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *