Boken som försvann

Kitty älskar att läsa spännande deckare. Så hon blir överlycklig när hennes favoritförfattare besöker en bokhandel i River Heights för att träffa sina läsare. Han ska också få en present – en ovanlig utgåva av sin allra första bok. Men när den berömde författaren öppnar paketet är den sällsynta boken borta.

Det amerikanska originalomslaget.

Bokhandeln ligger i ett gammalt hus med många mystiska skrymslen och vrår. Kitty börjar genast söka igenom butiken efter ledtrådar och snart har hon flera misstänkta.

Jakten på tjuven blir en spännande och spåren leder till ett förvånande slut.

Boken

Det här är den 47:e boken om Lill-Kitty, men i Sverige gavs den ut som nummer 30. Det var dessutom den sista boken som gavs ut i serien.

Med tanke på bokens tema, med barn som läser, känns den också som en passande bok att avsluta serien med. I USA fortsatte däremot serien som totalt innehåller 69 böcker.

Som vanligt vet vi inte vem som egentligen skrev boken. Alla spökskrivare till Lill-Kitty är hemliga. Så vi får nöja oss med pseudonymen, Carolyn Keene.

Genom tidigare Kittyböcker har vi fått veta att Kitty själv gillar att läsa och givetvis föredrar hon deckare. Enligt den här boken är Morton Sandback en av hennes favoritförfattare och det är också hans bok som senare blir stulen.

Serieromaner är också en sorts bok.

Morton finns inte i verkligheten, men man kan tycka att någon ändå borde inspireras att skriva en bok som faktiskt heter ”Trassel i tandtrådsfabriken”. Det är en rätt skojig titel.

I boken möter vi också andra barn som både gillar och ogillar att läsa. Alla är representerade. Ändå vill boken givetvis inspirera barn till att läsa, skriva och undersöka mysterium i verkligheten. Kittys jakt på den försvunna boken förvandlas också till en sorts skattjakt mot bokens slut.

Kitty läser en deckare.

Slutsats och betyg

Den här boken är lite meta. En deckare om en deckare och en bok som uppmanar barn att läsa mer böcker, bli egna deckare och hitta på egna mysterier. Kanske kan den också uppmuntra föräldrar att inspirera sina egna barn och hitta på olika äventyr för dem.

Därför blev jag glatt överraskad över att den här serien avslutas på just det viset. Lill-Kitty-serien är kanske slut men det är inte resten av livet. Det finns andra deckare att läsa och andra äventyr att ta sig igenom.

Ändå ger jag inte boken ett toppbetyg. Jag tyckte att den ibland rusade förbi saker som jag önskar att den hade dröjt kvar lite mer i – som vissa av de misstänkta. Men så blir det väl när man bara har 90 sidor på sig.

Jag ger den här boken en fyra i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Jag är inte överförtjust i Jan Naimo Jones illustrationer.
Bäst: Sensmoralen.

Övrig information

Antal sidor: 92
Första upplagan
Tryckt i Falun, 2009
Bokomslag: Joanie Schwartz
Illustrationer: Jan Naimo Jones
Upplagor:
1 – 2009

Originaltitel: The Crook Who Took the Book
Utgivningsår i USA: 2002
Andra omslag till boken: Jag hittade bara den amerikanska och svenska versionen.

Föregående bok: Det lila fingeravtrycket 
Nästa bok: –

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *