Plötsligt trillade mannen ihop, av utmattning och undernäring. Kitty, hennes far och Hanna tog hand om honom. Medan de var upptagna la de inte märke till springpojken som gick upp till ytterdörren. De såg inte heller att en flicka kom springande över gatan och talade med honom innan pojken hann ringa på dörrklockan.
Sedan flickan fått klart för sig att telegrammet som springpojken bar på var till Kitty, tog hon emot det, gav pojken några drickspengar och låtsades gå in i huset. Men när pojken försvunnit utom synhåll, smög hon sin väg. Öppnade telegrammet och läste det.
– Det här ska jag svara på själv, log hon med ett självsäkert leende och skyndade iväg efter gatan.
Utöver det lovar Kitty också att undersöka ett företag som tillverkar handskar. Ett rivaliserande företag misstänker att dom har snott deras patenterade metod för handsktillverkning. Men det måste bevisas också.Den här boken är främst en jakt på noter. En ung man vid namn Fipp komponerade musik – schlagermusik, men eftersom han aldrig själv blev nöjd med dem gömde han dem på vinden. Senare dog han i kriget. Efter sig lämnade han en fru, en dotter och en pappa. Olyckligtvis dog även frun. Så i slutändan föll det på farfadern, mr March, att ta hand om den lilla flickan. Tyvärr har de svårt att få det att gå runt ekonomiskt och därför ber mr March Carson och Kitty om hjälp. Samtidigt har någon fått tag på några av låtarna som Fipp komponerade och dom har blivit hits. Fler låtar borde finnas gömda någonstans på vinden. Mr, March tror att det finns en ledtråd om var i de gamla kärleksbreven mellan Fipp och hans fru. Carson och Kitty tar sig givetvis an fallet.
Och sist men inte minst. Ned, den odågan. Han har inte bjudit Kitty på nästkommande skolbal. Istället har han bjudit Diana Dight. Som av en händelse råkar hon också vara dotter till företaget som misstänks för patentstöld.
Romantik och krig
Vi har fått mycket fanmejl som efterfrågar mer romantik i Kittyböckerna, så vi måste inkludera det i den här. Vänligen ge det en modern vinkel som hänger ihop med den övriga historien.
Så skrev Harriet Stratemeyer till Mildred Wirt Benson inför skrivandet av ”Kitty och hemligheten på den gamla vinden”. Mildred skulle försöka sitt bästa men senare erkände hon att:
Romantik har aldrig varit min starka punkt annars skulle jag ha börjat skriva vuxenböcker för länge sedan.
Därför blev det lite krystat i boken. Kitty blir ledsen över att Ned inte frågar henne på balen. Det kommer också fram att hon har en blid på honom på sitt nattduksbord och när Ned sedan räddar henne tänker hon att ”Ned är så stark”.
Vi är lite besvikna över den romantiska delen av Nancys liv. Hur det behandlas verkar tillhöra det förgångna och inte något som en modern tjej skulle göra.
Mildred och Harriet hade båda börjat komma till åren när det här problemet uppstod. Harriet bad till slut sina egna döttrar om råd.
En annan sak som Harriet vill att Mildred skulle ta upp i boken var något som hade med kriget att göra. Därför är familjen March en militärfamilj. Mr March är krigsveteran från första världskriget och sonen skulle just ge sig ut i det andra när han dog. Kriget var något som de flesta amerikaner hade anknytning till 1944.
Slutsats
Jag gillar den här boken. Mysteriet är spännande. Var finns de där notpapperna egentligen? Jag gillar också alla läskiga spindlar, Svarta änkor och Tarantellor. Jag kollade till och med upp det här med Tarantism. Det baseras alltså på folktro och inget annat.
Sedan känns Kittys svärmande för Ned något krystat. För jag håller med dom som skickade in synpunkter till Harriet – det finns utrymme för en varmare och mer övertygande relation mellan Kitty och Ned. Som läget är nu är Kitty mer ömsint mot Bess, George och sin egen pappa. Det här försöket att höja temperaturen kändes minst sagt trevande.
I slutänden blir det en fyra i betyg.
Bäst och sämst *Spoilervarning
Sämst: När Kitty tycker att Ned är stark. Kitty är ju stark.
Bäst: Själva mysteriet med de försvunna sångerna.
Övrig information
Antal sidor: 188
Tredje upplagan
Tryckt i Stockholm, 1966
Bokomslag: Inte angivet
Boknummer Wahlströms: 1141-1142
Upplagor:
1 – 1963
2 – 1965
3 – 1966
7 – 1974
8 – 1976
9 – 1979
10 – 1981
11 – 1984
Originaltitel: The Secret in the Old Attic
Utgivningsår i USA: 1944
Bokens olika omslag.
Föregående bok: Kitty och det mystiska juvelskrinet
Nästa bok: Kitty och ekot i grottan