Vild Jakt – Bröderna Hardy

Den enorma, snörvlande björnen kom sakna men säkert närmare. Med pärlliknande bruna ögon såg den sig omkring, och när den öppnade munnen avslöjade långa vassa tänder. Frank ville springa men stod som fastfrusen i marken. Han visste att minsta lilla rörelse kunde få björnen att gå till anfall mot honom…

Frank och Joe befinner sig i Lakeside Lodge, en jaktstuga i Maines vildmark dit turister får komma och jaga. Den ägs av Fentons gamla vän Steve, som nu bett om hjälp. Är det verkligen ett spöke som skrämmer bort gästerna?

Boken

Det här är den 101:a boken i (den amerikanska) originalserien om bröderna Hardy och den gavs ut 1990. Året därpå kom den svenska översättningen ut. Båda med samma omslag av Paul Bachem. Som vanligt användes pseudonymen F. W. Dixon. Än så länge är det okänt vem den egentliga författaren är.

Bröderna får anvädning för sina flygkunskaper och lyckas landa ett sjöflygplan.

Boken utspelar sig i Maines vildmarker dit bröderna har åkt för att hjälpa deras pappas vän. Det verkar nämligen vara någon som försöker sabotera den jaktstuga som han nyligen ärvt och börjat driva. Det är olyckor i olika djurfällor, försvunna verktyg, nattliga oväsen och ett spöke som synts.

Bröderna sätter tänderna i fallet och upptäcker snart att misstänkt många av de andra gästerna på ett eller annat sätt kan knytas till ett bankrån som ägde rum för flera år sedan. Kan det möjligen ha något med saken att göra?

Bröderna får dessutom hjälp av sina kamrater Chet och Biff.

Slutsats och betyg

Jag gillade den här boken mer än förväntat. Å andra sidan brukar jag gilla vildmarksäventyr. Kanske var det bara omslaget som avskräckte. För styrkan i den här boken är inte mötet med björnen. Det är mötena med alla luriga människor som är grejen. Vem är skurk och vem är vän?

Slutsats och betyg

Jag brukar gilla vildmarksmysterier men av någon anledning trodde jag inte att denna skulle bli bra. Kanske beror det på omslaget inte gör boken rättvisa. Det intressantaste är inte björnen utan alla potentiella skurkar och nystandet i hur allt ligger till.

Början av boken är också lite förvirrande. Som att författaren egentligen skulle skriva en annan bok från första början. Men sedan, när bröderna bestämt sig för att åka och hjälpa Fentons vän, då ordnar det till sig. Då blir detta den bästa Hardyboken jag läst på länge.

Jag ger boken en fyra i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Jag gillar inte Paul Bechems omslag (igen). Det är som att de hela tiden visar ”fel” spännande scen från boken.
Bäst: Vildmarksmiljön.

Övrig information

Antal sidor: 193
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1991
Bokomslag: Paul Bachem
Boknummer: 2560
Upplagor:
1 – 1991

Originaltitel: The Money Hunt
Utgivningsår i USA: 1990
Jag hittar bara Paul Bachems omslag till denna.

Föregående bok: Spel på liv och död
Nästa bok: Dödliga data


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *