Mrs. Josette Blair har återkommande mardrömmar som inkluderar en trappa med 99 steg. Kitty tar på sig att försöka ta reda på vad drömmarna betyder. Spåren leder henne till Frankrike där hennes pappa också håller på med ett mystiskt fall. Det involverar en finansman, Monsieur Leblanc, som beter sig konstigt. Han har börjat sälja sina värdepapper för att investera i diamanter istället. I faggorna smyger en konstig arab också. Han kanske har något med fallet att göra…
Mysteriet tar Kitty, George och Bess till några av de stora sevärdheterna i Frankrike. De uppsöker allt från Mona Lisa till slottet i Versailles. De försöker också lista ut varför siffran nio dyker upp hela tiden. Inte minst via den mystiske Monsieur Neuf. Ja, det är lite Da Vincikoden över den här boken. 😀
I boken får vi också lära oss att Kitty och de andra flickorna pratar flytande franska. Très bien! Och till allas förvåning nämns Ned namn aldrig. Inte ens i förbifarten. Kanske för att Kitty har fullt upp med alla hotfulla meddelanden, drogade hundar, att bli förföljd och med att styra bilen trots att någon saboterat bronskablarna!
Här kan du lyssna på det första kapitlet i boken:
Boken
Boken skrevs ursprungligen av Harriet Stratemeyer och gavs ut i USA 1966. Samma år som den Soviet rymdprogram fortsatte att skörda framgångar. De skickade upp den ena rymdsonden efter den andra. Bland annat Venera 3 som kraschar på Venus. Den blev därmed den första rymdfarkosten som ”landade” på en annan planets yta. I USA meddelar Lyndon B Johnson att USA kommer att stanna i Vietnam för att försvara sydvietnam från kommunistisk aggression. Året präglades också av en mängd kupper i det ena landet efter det andra; i den Centralafrikanska republiken, Övre Volta (senare Burkina Faso), Nigeria och i Syrien. I Sverige invigs både Essingeleden i Stockholm och Älvsborgsbron i Göteborg. Däremot skulle det dröja ända till 1974 innan man gav ut just den här Kittyboken.
Slutsats och betyg (spoilervarning)
Jag ska börja med att säga att jag dividerat med mig själv om den här boken är rasistisk eller inte. Förvisso klär skurken ut sig till arab, eftersom han håller på med alkemi. Alkemi kommer nämligen från det arabiska ordet al-kimia, som betyder ’kemin’. Därmed tänker jag att anledningen är att han vill rida på vågen av mysticism som västerlandet ibland stämplade på arabvärlden. Särskilt förr i tiden. Betyder det att den här boken är rasistisk? Det får du bedöma.
Annars gillar jag den här boken. Siffergåtan känns som en höjning av svårighetsgraden när det gäller mysteriet. Annars brukar mysterierna i Kittyböckerna vara mer intuitiva, inte matematiska. Den typen av gåtor återkommer ju också i datorspelen och jag gillar det.
Jag gillar också att Ned inte är med, att Carson deltar mer och att boken innehåller massor med fransk historia – Ludvig XIV, krig och konst. Mumma för en undertecknad historienörd.
Mitt slutbetyg blir en stark fyra för den här boken. Det som gör att den inte riktigt räcker upp till en femma är skurken. Jag hade velat att hen skulle vara mer karismatisk. Utrymme fanns och det hade gjort mig det lilla snäppet mer engagerad.
Bäst och sämst *Spoilervarning
Sämst: Att Bess är kinkig med maten. Vafasiken?
Bäst: Mysteriet är bra.
Övrig information
Antal sidor: 197
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1974
Bokomslag: Rickard Lüsch
Boknummer Wahlströms: 1743-1744
Upplagor:
1-5 – 1974
6 – 1978
7 – 1980
8 – 1986
9 – 1991
Originaltitel: The Mystery of the 99 Steps
Utgivningsår i USA: 1966
Bokens olika omslag.
Föregående bok: Kitty hittar en skatt
Nästa bok: Kitty och chiffermysteriet