Datorspelet – Tomb of the Lost Queen

on

En våldsam sandstorm avslöjar plötsligt en gammal grav, strax utanför Kairo i Egypten. En brittisk expedition misstänkte att det rörde sig om den försvunna drottningen Nefertaris grav. De gav sig ut i öknen för att bevisa det men återvände aldrig. Nu har en ny expedition återupptagit deras arbete. Snart hindras dem av nya ”olyckor”, olika föremål börjar försvinna sedan attackeras professor Jon Boyle mitt i en ny sandstorm. Han tvingas till sjukhus och anställer Kitty / Nancy Drew. Så att hon kan försöka lista ut vad som egentligen är i görningen. Vilar en förbannelse över utgrävningen eller finns det en naturlig förklaring?

Secrets of the Nile - supermystery
Boken som spelet bygger på.

Genom att dechiffrera gamla meddelande, hitta ledtrådar, lösa gåtor, sätta ihop gamla artefakter och upptäcka hemliga rum kommer Kitty att kunna lista ut lösningen på gåtan med den försvunna drottningen.

Spelet bygger på spelet ”Secrets of the Nile” från 1995. Den ingick i bokserien med både Kitty och Bröderna Hardy – Supermysteries. Och det var den 25:e boken i den serien. Tyvärr översattes den aldrig till svenska.

Spelet

Det här är det tjugosjätte datorspelet om Kitty. Det släpptes 2012. Samma år som många tyckte att Mass Effect 3 var årets bästa spel. I samband med att ”Tomb of the Lost Queen” släpptes lanserade man spelet med hjälp av en påhittad PR-video. Där presenterar karaktären Dylan utgrävningen, samtidigt som han försöker sälja sina guidade turer dit. Se nedan.

Karaktärer

Som vanligt figurerar en del minnesvärda karaktärer i spelet. Professor Hotchkiss gör en bejublad comeback. Och Kitty har en del mycket roliga telefonkonversationen med den kunniga men också tankspridda damen. Sedan är det spelets huvudkaraktärer:

Abdullah Bakhoum
Grinig, arrogant och begåvad, så jobbar Abdullah.

Abdullah Bakhoum – Abdullah är teamets visionär och geni. I alla fall om han själv får bestämma. Andra beskriver honom gärna som arrogant men det skiter väl han i. Han kommer ju snart att bli världsberömd i samband med sina upptäckter.

 

 

Lily Crewe
Varför är hon så ängslig?

Lily Crewe – Lily är hoppas snart kunna färdigställa sin doktorsexamen i egyptologi. Hon är driven och uppfattas ibland som bossig. Samtidigt verkar hon obegripligt nervös och rädd för förbannelsen som vilar över expeditionen.

 

 

Jamila El-Dine
Jamila tror på Aliens.

Jamila El-Dine – Jamila deltar i utgrävningen som lokal observatör. Hon verkar lite konstig. Bland annat hävdar hon att det var utomjordingar (Annunaki) som byggde både gravarna och pyramiderna, inte människor. Det gör att hon och Abdullah kommer sällsynt dåligt överens.

Dylan Carter
Dylan är en riktig charmör.

Dylan Carter – Helt plötsligt dyker Dylan upp. Han är tydligen en brittisk tour guide. Planen är att han ska sälja massor med biljetter till den nya utgrävningen. Han är fullkomligt övertygad om att förbannelsen kommer att locka ännu fler människor.

Slutsats och betyg

Det här spelet är en favorit. Inte minst för nämnda Professor Hotchkiss gästspel. Mycket roligt!

Historien är också spännande. Någon försöker sabotera en utgrävning. Det verkar också som att någon förfalskar och/eller snor artefakter från utgrävningen. Samtidigt står Jamila där och pratar om utomjordingar. Vad menar hon?

Spelet påminner mig om så mycket saker som jag gillar. Ett par Poirot-filmer/avsnitt, Assassins Creed och resan som jag själv gjorde till Egypten och konungarnas dal. Att genom spelet få upptäcka en ny kammare var spännande! 😀

Sedan var vissa pussel svåra andra var för lätta. Som att när man väl översatt alla hieroglyferna så gick alla att snabb-översätta. Ja visst, det är mest realistiskt men pussel där man ska avkoda texter är en favorit. Överlag är det ändå stor variation på pusslen. Det finns något för alla smaker.

Något som jag också tänkte på är att det är så jäkla mycket girl power över Kittyspelen. Fokus ligger på de egyptiska drottningarna och inte kungarna. Och det är så himla bra. Som kontrast till den mesta historieskrivningen och fokus. Givetvis får man genom spelet lära sig mer om egyptisk historia och dess drottningar. Det gör att jag verkligen, med varm hand rekommenderar det här spelet till unga tjejer. Det är Bechdelsäkrat.

Jag ger det här spelet en femma. Mycket bra!

Övrig information

  • Plattform: Microsoft Windows och Mac OS X
  • Genre: Äventyr
  • Utvecklare: HerInteractive
  • Antal spelare: 1
  • Premiär: 8 maj, 2012
  • Föregående spel: Alibi in Ashes
  • Nästa spel: The Deadly Device

Nedan kan du se en walkthrough av spelet med Arglefumph

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *