Spökskrivaren James Duncan Lawrence – en man med många strängar på sin lyra

Från en examen i maskinteknik till författare av Kitty Drew, James Duncan Lawrences liv tog sannerligen en del yrkesmässiga svängar. Han provade även på att vara lärare, fabriksarbetare och kontorist. Han avslutade sitt liv med att skriva ett par riktigt oförglömliga Kittymysterier.

Men allting tog sin början i Detroit, den 22:a oktober 1918, när lille James först skådar dagens ljus. Ett par år senare började han studera på Naval Academy i Annapolis och avlöste det med studier vid Wayne University i Detroit. Sin examen tog han i maskinteknik på Detroit Institute of Technology.

Giftemål, lärarjobb och livet som författare

1939 gifte han sig och året därpå började han arbeta som lärare på olika skolor i Detroit. Ämnet var bild men det var inte tillräckligt. För att dryga ut kassan tog Jim jobb på en fabrik, som kontorist och som säkerhetsingenjör. Det var också så han började som författare. Som ett extrajobb.

The green hornet
Affisch till radioshowen om The Green Hornet.

1941 blev han anställd som författare av Jam Handy Organization. Där skrev han manus för korta utbildningsfilmer och en del kommersiella filmer. Han skrev dessutom manus för olika marin- och militärutbildningsfilmer, liksom artiklar för olika barntidningar. Under 1944 bestämde han sig slutligen för att bli författare på heltid.

Hans stora genombrott ungefär samtidigt i och med ett uppdrag för radioprogrammet Challenge of the Yukon. Det ledde till flera radiouppdrag och bland annat för The Green Hornet, Sky King, Sergeant Preston of the Yukon och The Silver Eagle. Dessa shower var mycket populära och det skulle göra att han för alltid skrev han in sig själv i Science fiction historien.

Tom Swift On The Phantom Satellite
En av de böcker som Jim skrev om Tom Swift.

I mitten av 50-talet började han arbeta för Stratemeyersyndikatet. För dem skrev han både om Bröderna Hardy och Bobbsey Twins, under pseudonymerna Franklin W. Dixon och Sherry Lemmon.

Mest använde han sig ändå av pseudonymen Victor Appleton II – när han skrev om den mycket populära karaktären Tom Swift Jr. Totalt skrev han 23 av det totalt 33 böckerna om Toms äventyr.

James skrev även följande böcker om Bröderna Hardy: Spöket på skelettön, Skatten i totempålen, Djonkens hemlighet, Varulvsnatten, Det stulna samuraisvärdet, Mysteriet med djävulsfiguren. Totalt blev det 13 böcker om bröderna men alla översattes inte till svenska.

X marks the spy
Den första boken om Christopher Cool kom ut 1967. Den gavs även ut i Sverige men Christopher döptes om till Ronnie Clark.

Han skrev också om Christopher Cool. I Sverige mer känd som Ronnie Clark, eller Agent X. Totalt kom det ut sex böcker om Christopher/Ronnie. Alla översattes till svenska.

Efter den började han också skriva i sitt eget namn. Bland annat om detektivbröderna Binky Brothers. Mot slutet av 70-talet gav han sig in i Man From Planet-X-serien under pseudonymen Hunter Adams.

I början av 80-talet fick han åter igen i uppdrag att skriva för Stratemeyersyndikatet. Totalt skulle det sedan bli åtta böcker om allas vår Kitty Drew:
Kitty och filmmysteriet
Kitty och det gamla porträttet
Kitty och golfmysteriet
Kitty och jakten i skräckhuset

Kitty och tjuvgömman
Kitty och videomysteriet
Kitty och trollpilen
Kitty och den fasansfulla skepnaden

”Kitty och det gamla porträttet” – en av alla de böcker James skrev om Kitty.
Moonmist
Datorspelet Moonmist släpptes för Amiga, Amstrad CPC, Apple II, Atari 8-bitar, Atari ST, Commodore 64, MS-DOS, TRS-80, TI-99/4A och Macintosh.

I samma veva började han också skriva historier för ett interaktivt företag. Bland annat två datorspel – Seastalker, från 1984 och Moonmist, från 1986. Det sista spelet är känt för att inkludera den första homosexuella karaktären i datorspelshistorien.

James dog 1994 och jag kan inte hitta några ytterligare uppgifter om hans sista år. Men att döma av bilden på honom ser han ut som en lurig gubbe med glimten i ögat. Jag hoppas han hade det fint.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *