Spöket på Skelettön – Bröderna Hardy

Allt börjar med att Chet är på jakt efter den senaste flugan – en buktalar docka som kallas för Hugo. De får snart tag på en men det verkar som om någon annan också är ute efter just den dockan. Någon bryter sig in i butiken och letar reda på köparen. Sedan bryter hen sig in hos Chet och stjäl fel docka. Hardybröderna inser att det måste vara något speciellt med Chets docka. Det speciella är att den är fylld med diamanter…

Det amerikanska originalomslaget.

Samtidigt håller Fenton Hardy på med att avslöja ett kriminellt gäng. Spåren efter både dem och docktjuvarna leder till Puerto Rico. Bröderna Hardy som håller på att ta flyglektioner åker dit tillsammans med sin flyginstruktör. När de nästan är framme får de ett meddelande från Fenton om att hålla sig borta. Situationen är alltför farlig.

Vad är det egentligen som är i görningen? Och vem är den mystiska mr Hamilton?

Boken

I USA gavs den här boken ut 1957 för första gången. Då skrevs den av James Duncan Lawrence. 1966 reviderades boken av Priscilla Baker-Carr och det är den versionen som den svenska översättningen bygger på. I Sverige gavs boken ut 1971 för första gången.

Boken börjar med att bröderna håller på att ta flygcertifikat. Något både Kitty och Mary & Lou också gör i några av sina böcker. Är man tonårsdetektiv så är det klart man kan flyga!

Vi får också lära oss att Chet har skaffat hund. Den heter Spud och verkar varken vara lättränad eller lättlurad. Dessutom avslöjas det hur avigt inställd Chet är till Hardypojkarnas konstanta äventyr.

Chet är inte helt förtjust i farliga äventyr.
Ett docköga i glas.

En liten del av boken handlar också om dockors ögon. Vilket fick mig att fundera lite kring deras historik. Givetvis googlade jag det hela och det visade sig att ingen egentligen vet när man började använda ögon gjorda av glas. Däremot vet man att de blev populära under den Viktorianska eran. Glas är fortfarande ett populärt material för dockögon. Oavsett vad som står i den här boken.

Boken påstår att dockögon av glas är ute men det är fel.

Boken innehåller också en del spanska. Både i tal och skrift. Som tur är hjälper boken till med en del översättning.

Kan det vara en hemlig kod? ;D

En annan intressant sak i boken är den lilla episoden när pojkarna landar i Kuba. Givetvis hamnar dom mitt något sorts krig. De hjälper till att reda upp tumultet och får sedan reda på att det berodde på några rebeller som försökte störta regimen. Episoden är helt klart inspirerad av den kubanska revolutionen som pågick 1953–1959. I verkligheten hade dock inte Hardybröderna något med den att göra.

Det ska också sägas att boken innehåller en del sterotyper. Trots att den svenska översättningen bygger på den reviderade versionen. Konstigt.

Vad sjutton händer här egentligen?

Slutsats och betyg

Alltså nej! Jag tyckte att det var rätt så jobbigt att ta mig igenom den här boken. Den var på tok för rörig och det kändes som man hade mossat ner alldeles för mycket action i den, plus lite till. Den hade allt. Fast på ett dåligt sätt. Fy fasiken…
Och jag som hade rätt så höga förväntningar på den. Med en sån spännande titel också.

Nu var inte allting dåligt. Det ska sägas. Början är riktigt bra. Chet är kul och det känns som att det här kommer att bli ett kul äventyr, med en mystisk buktalare. Men sedan tar den en annan väg. Det är slagsmål, evighetslånga (overkliga) flygresor (i småplan) och blir inte Frank knockad så blir Joe det.

Ett av alla bokens slagsmål.

Mysteriet är också lite klumpigt. Skurkarna krånglar till det för sig själva med alla meddelanden hit och dit. Det känns ologiskt. Det blir inte bättre av att den ena skurken ser ut som Joe. Vilket det också görs en sak av. Var det verkligen så svårt att missta en skurk för sin egen bror på den tiden? Man undrar ju.

Egentligen vill jag faktiskt sätta en etta på den här och fasiken. Jag gör det också. Men den får bli stark. För humorn och de första två kapitlen.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Att jag känner mig helt matt efter att ha läst den.

Bäst: Chet.

Övrig information

Antal sidor: 195
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1970
Bokomslag: Ola Ericson
Boknummer: 1609-1610
Upplagor:

1 – 1971
2 – 1971
3 – 1974
4 – 1977
5 – 1980
6 – 1985
7 – 1992

Originaltitel: The Ghost at Skeleton Rock
Utgivningsår i USA: 1966
Bokens olika omslag.

Föregående bok: Mysteriet med den gula fjädern
Nästa bok: Skatten i totempålen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *