A Model Crime

En modellagentur, modetidning och ett designföretag har gått samman för att organisera en modelltävling. Dessutom har Bess gått till finalen. Den äger rum i Chicago och Kitty bestämmer sig för att följa med Bess dit.
Men konkurrensen är hård och det visar sig snart att någon är villig att ta till fulknep för att vinna tävlingen. Eller ligger andra motiv bakom alla sabotage som hotar deltagarna?

Kitty måste ta till all sin list för att avslöja skurken. Dessutom måste hon skydda Bess och hennes självförtroende.

Boken

Det här är den 51:a boken i Nancy Drew Files-serien och den gavs ut 1990. I nuläget är det okänt vem som egentligen skrevs boken men den gavs ut under Carolyn Keene-pseudonymen. Skulle det kunna vara Tyra Banks? Nej, det skulle det inte. Men kanske inspirerades Top Modell av den här boken?

Här finns nämligen allt sådant där som jag känner igen från Top Model. En tävling mellan olika modeller, olika fotouppdrag, Go-sees, make-overs och slutligen ska en av deltagarna vinna.

Americas Next Top Model, säsong 8.

Det roliga är dessutom att Bess lyckats gå ner de där extra kilona hon kämpat med i år efter år och bok efter bok. Därför har hon lyckats komma med i tävlingen (Face of The Year). Det är 80-90-tal när fat-shaming var helt ok. Hade boken skrivits idag hade Bess inte behövt gå ner några kilon, hon hade fått vara med ändå. Härligt va?!

Bess har slutat äta snask och kommit med i en modelltävling.

Genom boken kämpar ändå Bess vidare med maten och min känsla är att henens relation till mat inte är helt okomplicerad.

I modelltävlingen ingår det sju modeller. De flesta tror att Heather, en av flickorna, ligger bakom illdåden. Men är det verkligen hon?

Kitty och Bess är både sabotören och god mat på spåren.

Ta en till Eclair!

Slutsats och betyg

Ibland är det skönt att tiden och världen förändras. Om Files-böckerna hade skrivits idag hade de inte innehållit alls lika mycket snack om Bess vikt som de gör. Inget alls skulle jag vilja hävda.

Därför är det intressant (och lite skrämmande) att läsa böcker som den här idag. Jag menar herregud… Låt Bess vara, låt henne äta den där godsaken utan att behöva skämmas eller må dåligt, utan att ha en lång utläggning om det. I efterhand känns det nästan mer fascinerande att man la ner så mycket energi på att shejma mulliga Bess. Det är helt knäppt ju!

Därför är det skönt att personer som Bess inte beskrivs på samma sätt i böcker idag. För tiden den går…

Till allt detta vill jag ändå tillägga att Bess i alla fall fick vara modell i den här boken/serien. I de gamla böckerna hade Kitty alltid prisats som den vackraste. Det är mer nertonat i den här serien (vilket är lite skönt).

Med allt detta sagt tänkte jag fortsätta att prata lite mer om boken. Först tänkte jag nämligen att en bok i modellmiljö skulle bli rätt så rolig att läsa. 150 sidor senare känner jag inte riktigt samma sak. Den främsta anledningen är att 7 modeller och några till karaktärer är väldigt mycket att pressa in i en historia över 150 sidor. Det är banne mig omöjligt att hålla reda på allihopa. Det gör givetvis att historien blir lidande.

Så för att summera. Bess är cool. Idén till boken är bättre än utförandet.

Jag ger den här boken en tvåa i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Alla personerna. Det var trängre än elgiganten på Black Friday.
BästBess och sensmoralen hon tar med sig i bokens slut.

Övrig information

Antal sidor: 147
Utgivare: Simon & Schuster
Utgivningsår: 1990
Bokens olika omslag:

Föregående bok: Deep Secrets – Kitty och Seglarmysteriet
Nästa bok: Danger for Hire
Ingår i Nancy Drew Files-serien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *