Dataspelet – The Secret of Shadow Ranch

På Shadow Ranch i Arizona börjar mystiska saker inträffa. Först kommer en spöklikt lysande häst galopperande genom natten. Det orsakar en enorm uppståndelse och strax efteråt blir mr Rawley biten av en giftorm. Han tvingas åka till sjukhuset. 
Kitty anländer inte till ranchen förrän dagen därpå. Hon skulle egentligen åka till ranchen för att få lite semester tillsammans med George och Bess. Men de dyker inte upp och inget blir riktigt som hon har tänkt sig. 

En ökenbuske rullar sakta fram i vinden.
En ökenbuske rullar sakta fram i vinden.

I det tionde dataspelet med Kitty har Ed och Bet Rawley bjudit ner henne till Arizona för lite lung och ro. Hästridning och ökenbuskar som sakta kommer rullande genom landskapet. Det var tanken. Istället verkar något lurt pågå på ranchen. Medan Ed och Bet uppehåller sig på sjukhuset försöker Kitty luska ut vad som är i görningen.

Snart får Kitty också höra historien om Dirk Valentine som var en känd förbrytare på 1880-talet. Trots att han var kriminell förälskade han sig i sheriffens dotter, Frances Humber som bodde på Shadow Ranch. Så småningom tillfångatogs han och hängdes senare. Sägen säger att det är hans häst som kommer springandes på nätterna. Anledningen är att han vill hämnas. Det sägs också att den som ser hästen i ögonen kommer att drabbas av olycka. Hänger det på något vis ihop med Eds olycka?

Spelet och boken

Boken som spelet bygger på.
Boken som spelet bygger på.

Det här spelet bygger egentligen på boken med samma namn, på svenska ”Kitty och hemligheten på ranchen (den reviderade versionen)”. Det är också den Kittybok som sålts i allra flest exemplar.

Den första versionen av den släpptes redan 1931 men i mitten av 60-talet skrevs boken om och fick en helt ny historia.

Spelet släpptes 2004 och fick övervägande god kritik. Samma år släpptes storspelen Fable, Revolver och Sims 2. Sedan dess har spelet blivit något av en klassiker bland fansen.

Som vanligt spelas Kittyspelet i första person där man också kan välja svårighetsgrad, beroende på hur listig man känner sig. Genom spelet måste man sedan lösa olika uppgifter och pussel för att slutligen avslöja mysteriet. Svårighetsgraden påverkar inte utgången av spelet.

I början av 2011 släpptes även en miniversion av spelet för mobiltelefoner (iPad, iPhone och iPod Touch). Den innehåller historien som finns i huvudspelet och sedan kan man spela de olika minispelen som finns i huvudspelet.

Karaktärerna

Eftersom Ed och Bet befinner sig på sjukhus i spelet interagerar Kitty främst med de personer som arbetar på ranchen. Dessa är:

Dave Gregory
Dave Gregory

Dave Gregory – Dave är inte världens mest vältaliga man.  Tvärtom, fåordig som få, men han verkar gilla sitt arbete och allra mest verkar han bry sig om djuren. Han verkar också tycka om Kitty. Eller är allt bara ett spel?

Tex Britten
Tex är spelets karlakarl. Hård som flinta.

Tex Britten – Tex är huvudansvarig för ranchen och en cowboy av den gamla skolan. Här finns en torr cynisk humor. Tex har nämligen varit med när stormen gick. Han har också svårt för att lita på människor. Han föredrar både hästar och kor. Särskilt framför statsråttor som Kitty. Det gör också att han gärna utsätter henne för både det ena och det andra.

Shorty Thurmond
Shorty bjuder gärna på mat.

Shorty Thurmond – Arbetar som ranchen kock. Till skillnad från de andra två killarna på ranchen gillar han att prata, och prata, och så spelar han gitarr i en episk scen. Han gillar skvaller och berättar gärna om sina många misslyckade projekt. Sedan försöker han laga mat också, som han själv tycker är god. De andra verkar däremot inte gilla den fullt lika mycket.

Mary Yazzie
Mary kan allt om områdets historia.

Mary Yazzie – Mary tillhör ursprungsbefolkningen och driver en liten butik som ligger alldeles i närheten av Shadow ranch. Hon är dessutom väldigt intresserad av områdets historia och Puebloindianerna som bodde där. Mary har vid flera tillfällen erbjudit sig att köpa delar av Rawleys land. De har däremot aldrig nappat på hennes förslag.

Övrig information

  • Plattform: Microsoft Windows (och delvis för iPad, iPhone och iPod Touch 2011)
  • Genre: Äventyr
  • Utvecklare: HerInteractive
  • Antal spelare: 1
  • Premiär: 30:e augusti, 2004
  • Föregående spel: Danger on Deception Island
  • Nästa spel: Curse of Blackmoor Manor

Nedan kan du se en Walkthrough med Caitlyn. Den är uppdelad på 12 videor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *