Datorspelet – Labyrinth of Lies

Melina Rosi är kurator på Phidias kulturcenter – ett museum i Grekland. Hon anställer Kitty/Nancy Drew för att hjälpa till eftersom pressen är stor. De ska sätta upp en pjäs baserat på myten om Persefone på amfiteatern. Den ska locka besökare och skapa publicitet i samband med den nya utställningen ”Life in Ancient Greece”. Men snart försvinner olika artefakter från utställningen mystiskt. Beror det på olyckor eller gömmer det sig möjligen en skurk i kulisserna?

I Hades dödsrike verkar mystiska saker hända. Ställer ligger under amfiteatern och för att ta dig ner dit måste du använda dig av all din list. DU behöver också gå en snabbkurs i den grekiska antiken. Lugn, all information finns i spelet så det är inget högskoleprov. Det viktiga är att försöka hjälpa Melina innan premiären teaterföreställningen.

Kitty och det gåtfulla ansikte
Boken som spelet bygger på.

Samtidigt verkar en hel del av människorna i pjäsen märkliga. Kitty med hennes sinne för mysterium kan givetvis inte hålla näsan i styr och snart befinner vi mitt i ett nytt äventyr. För att lösa mysteriet måste vi samla ledtrådar, lösa pussel, hjälpa till med utställningen och förhöra misstänkta.

Spelet bygger på ”The Greek Symbol Mystery” som släpptes 1981 i USA. I Sverige kom den ut 1982, under namnet ”Kitty och det gåtfulla ansiktet”.

Spelet

Det här spelet är det 31:a datorspelet med Kitty i huvudrollen. Det kom ut 2014 och som vanligt rör det sig om ett pek-och-klick-spel i första person. I spelet väljer man också mellan två olika svårighetsgrader, amatör och master. Vilken nivå man väljer påverkar inte utgången av spelet. Det påverkar bara svårigheten i pusslen och de tips man får för att kunna lösa mysteriet. Spelet gavs ut för Microsoft Windows och Mac OS X-plattformar.

Nedan ser du en trailer och spelet kan du ladda hem på HerInteractives hemsida.

Karaktärer

Som vanligt innehåller spelet en del färgstarka personligheter:

Xenia Doukas
Xenia spelar huvudrollen i museets nya pjäs.

Xenia Doukas – Xenia har tagit rollen som både regissör, skådespelerska i pjäsen om Persefone. Hon är begåvad och driven och verkar ha alldeles för stor arbetsbörda. Hon verkar också lite väl besatt av att lyckas.

 

 

Niobe Papadaki
Niobe spelar Persefones mamma i pjäsen.

Niobe Papadaki – Niobe spelar rollen som  Persefones mamma i pjäsen, Demeter. Hon är också ansvarig för pjäsens utseende och har ett stort intresse för gamla artefakter och tar ibland museets pjäser för att använda i pjäsen, säger hon. Samtidigt vill hon undvika att vara på scen själv. Hon har nämligen scenskräck.

Thanos Ganas
Thanos verkar ta rollen som Hades på allt för stort allvar.

Thanos Ganas – Den grekiska guden Hades härskade över undervärlden. Han är lika obehaglig som skådespelaren som spelar honom, Thanos. Han sätter skräck i sina motspelare med sin läskiga personlighet. Vid sidan av skådespelarrollen är Thanos ansvarig för all hydralik som behövs till pjäsen.

Grigor Karakinos
Grigor spelar Hermes i pjäsen.

Grigor Karakinos – Förutom att spela Hermes i pjäsen är Grigor ansvarig för teknik och ljussättning av pjäsen. Han är dessutom en charmig kille som verkar komma överens med de flesta i uppsättningen. Det gör att han sitter inne med en hel del information.

Melina Rosi – Museets är museets kurator och den som anställt Kitty. Hon är den som har bäst koll på allting som har med museet att göra men hon är bara tillgänglig per telefon. Hon är bara tillgänglig per telefon.

Slutsats och betyg

Dödsriket, Hades och Persefone… Här blir det grekisk mytologi, ”kul!”, tänkte jag. Sedan vettekatten om det faktiskt blev det. En av de saker som man gillar med Kittyspelen är jakten på gamla skatter, dolda rum och hemligheter. Det borde givetvis gå att kombinera med de gamla grekerna. Jag gillar med andra ord idén med spelet.

Jag gillar också att spelet tillhör en av de längre. Det är fullt med pussel och gåtor och måste vara det spelet hittills med störst ”värld”. Att vandra runt i det läskiga dödsriket är lite som att fastna i en labyrint. Samtidigt är detta något av minus för spelet. Det är nästan för mycket pussel, uppgifter som Melina vill ha hjälp med och det blir ett jäkla springande från det ena stället till det andra.

Jag blir heller aldrig riktigt engagerad i karaktärerna eller historien. Sedan finns det andra saker som jag gillar. Upplösningen i det brinnande rummet är bra. (Utan att spojla något.) Att man har lagt ner mycket energi på att utforma dödsriket så utförligt är också något jag egentligen uppskattar. Första gången man åker dit är det lite med hjärtat i halsgropen. Ändå lyfter aldrig det här spelet riktigt och jag ger det här spelet en tvåa.

Övrig information

  • Plattform: Microsoft Windows och Mac OS X
  • Genre: Äventyr
  • Utvecklare: HerInteractive
  • Antal spelare: 1
  • Premiär: 14:e oktober, 2014
  • Föregående spel: The Shattered Medallion
  • Nästa spel: Sea of Darkness

Nedan kan du se en walkthrough av spelet med Arglefumph

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *