Det hemska kalaset

Kitty och Rebecca är åtta år. Rebecca ska ha sitt kalas om två dagar. Ett Pyjamasparty! Hon har själv gjort inbjudningskorten och lagt dem i kuvert tillsammans med små fina presenter. Men nu har någon stulit inbjudningarna. Någon som vill förstöra den roliga och spännande festen. 

Som tur är ska även Kitty komma till kalas. Kitty har aldrig löst något mysterium förut, men nu har hon lovat Rebecca att försöka hitta korten. Och hon finner snart fler ledtrådar. Dem skriver hon ner i en alldeles speciell anteckningsbok. Kanske kommer allt att ordna sig till slut. Om hon bara kan lista ut vem den skyldiga är.

Boken

The slumber party secret
Det amerikanska originalet.

Det här är den första boken i serien om Lill-Kitty och den gavs ursprungligen ut 1994 i USA – 1995 i Sverige. Den utspelar sig när Kitty är 8 år och riktar sig till läsare i ungefär den åldern också. Böckerna har bilder och kapitel men är inte särskilt långa.

I boken presenteras kusinerna George och Bess, som går i samma klass som Kitty. Sedan figurerar givetvis Hanna och Kittys pappa Carson. Av honom får hon en fin blå anteckningsbok som hon kan skriva ner ledtrådar och annat viktigt i. Det är från den boken som serien fick sitt ursprungliga amerikanska namn – Nancy Drew Notebooks. Vid den andra utgivningen av boken bytte man ut det namnet mot Nancy Drew and the Clue Crew. I Norge kallas serien för Lille Frøken Detektiv och i Sverige för Lill-Kitty.

Slutsats och betyg

Jag visste inte riktigt vad jag skulle vänta mig av de här böckerna och egentligen var jag nog inte supersugen på att läsa ytterligare en Kittyserie, gjord för en yngre publik. Jag är äldre och föredrar originalserien och Nancy Drew Files-serien.

Ändå var inte det här så dåligt. Mysteriet var bättre och klurigare än jag trodde. Det var också helt logiskt, när man tänker efter. Det jag störde mig på var att Rebecca Ramirez inte verkar vara en så himla trevlig kompis. Hon bjuder bara in vissa till sitt party och givetvis blir andra avundsjuka och ledsna. Det är liksom upplägget för hela boken. Men att ingen säger åt henne ordentligt förrän på slutet irriterar mig. Hon ber om trubbel helt enkelt.

Annars tycker jag att relationen mellan Kitty, Carson och Hanna var fin. Och att det inte gjordes någon stor sak av att Kittys mamma inte finns längre. Däremot presenteras George på följande sätt:

Enligt mig är den här beskrivningen fel. George, heter George och inget annat. Enligt den initiala beskrivningen i originalserien.

Jag ger den här boken en trea.

Kitty och det hemska kalaset
Kitty i sitt rum med sin nya blåa anteckningsbok.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Att Rebecca är en dålig kompis. Varför vill någon ens komma på hennes kalas.
Bäst: Puddingnos!? Det var nytt. 😀

Övrig information

Antal sidor: 94
Första upplagan
Tryckt i Finland, 1995
Bokomslag: Cliff Miller
Illustrationer: Anthony Accardo
Upplagor:
1 – 1995

Originaltitel: The Slumber Party Secret
Utgivningsår i USA: 1994

Föregående bok: –
Nästa bok: Halsbandet som försvann

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *