Den ofrivillige affärskvinnan Edna Stratemeyer

on

När Edward L. Stratemeyer plötsligt dog våren 1930 lämnade han två döttrar och ett mycket framgångsrikt företag efter sig. Edna var den yngsta och tillsammans med storasystern Harriet tvingades hon in i en värld som inte direkt var fylld av affärskvinnor.

Initialt var ändå inte tanken att någon av systrarna skulle bli affärskvinnor. De skulle sälja företaget, Stratemeyersyndikatet, som fadern lämnat efter sig. Men när anbuden visade sig vara alldeles för låga ändrades planen. Systrarna bestämde sig för att försöka sätta sig in i verksamheten och börja driva det själva.

Sagt och gjort. Edna började med att läsa alla böckerna om Bröderna Hardy. Det faktum att hon växte upp i ett hem där historier, historieberättande och kreativitet uppmuntrades spelade säkert stor roll. För efter en kort tid förklarade Edna att hon redan hade en massa idéer till förbättringar när det gällde historierna.

Samtidigt slets hon mellan arbetet och mamman vars hälsa hade börjat vackla. Edna ville gärna ta hand om sin mamma och stannade därför hemma mer än Harriet. Vid den här tidpunkten hade hon inte heller hunnit gifta sig. Eller hunnit är fel ord. Edna hade bara inte gift sig. Trots att hon var över 30 år gammal, vilket var uppseendeväckande för sin tid.

Ednas roll i Kitty

Av de två systrarna framstår Harriet snart som den som mest lider av duktiga flicka-syndromet. Därmed inte sagt att Edna inte arbetade hårt. Det gjorde hon. Hon skötte mycket av det administrativa arbetet och så hittade hon på historier till olika böcker. Bland annat några av de riktigt klassiska Kittyböckerna. Totalt skulle det bli tio böcker:

Hon gjorde sig snart känd för att ta ut svängarna i historierna. Särskilt när det gäller ”Kitty och den heliga elefanten”.

Edna gifter sig

Mot slutet av 30-talet var det så äntligen Ednas tur att gifta sig. Hon hade träffat en man som hette Wesley Squier som hon tyckte verkade trevlig. De gifte sig 1937. Året därpå fick de även tillökning i form av en dotter. De döpte henne till Camilla.

Hon ser ut som sin pappa, som flickor ofta gör, även om vi båda har mörkt hår och mörka ögon, skrev hon i ett brev strax innan dottern blev ett år.

I samband med moderskapet började Ednas roll i företaget att bli allt mindre. Tillsammans med sin man bestämde de sig också för att flytta till Florida vilket inte hjälpte saken. Hon kom sällan till kontoret. Några år senare sålde hon sin del i Stratemeyersyndikatet till Harriet och levde lycklig resten av sina dagar.

Edna avled före sin syster, i mars 1974. Hon blev 79 år gammal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *