Elizabeth ”Bess” Marvin

on

Hon är kanske inte den modigaste flickan på jorden. Men hon har ett hjärta av guld och en förkärlek för glass, choklad, tjusiga män och klänningar. Sån är Bess.

Egentligen är det ett väldigt tjat om den där glassen. Glassen och vikten av att hålla vikten. Är det inte?
Det var förmodligen helt ok att fylla bok efter bok med en ung kvinnas ängslan för sin vikt för 50 år sedan. Numera känns det lite kantigt. I synnerhet eftersom Bess på de ena omslaget eter det andra alldeles uppenbart inte är överviktigt på något sätt.
På det viset sätt har Kittyböckerna åldras en hel del och samtidigt, eventuellt inte alls. Internet är fyllt med unga kvinnor som har precis samma ängslan som Bess. Över att inte vara tillräckligt fina eller duga till. Jovisst, ängslan finns kvar men kanske inte i samma förpackning. På så vis upphör Bess aldrig att vara aktuell. Vi känner nog alla igen oss i Bess, oavsett kön.

Bess och George – Yin och Yang

Precis som George Fayne dyker Bess upp i ”Kitty och hemligheten på ranchen”. Där presenteras hon initialt som Elizabeth. För första och sista gången. Efter det är och förblir hon Bess, bara Bess.

Tillsammans med sin kusin George är hon Kittys bästa vän.

Bess George och Kitty på franska
Bess, George och Kitty i en illustration från den franska upplagan av ”Kitty och hemligheten på ranchen”.

Utseendemässigt beskrivs hon oftast som blond, blåögd och flickaktig. Yangen till George:s Yin. Hon bär klänningar och sparar håret långt och aningen naiv.
Hon är dessutom inte alls lika förtjust i alla de äventyr som de övriga två lyckas få med henne på. Däremot är hon flirtigast av de tre. Hon uppskattar manligt sällskap. I ”Kitty och de mystiska brevet” börjar hon ändå att kila stadigt med en kille som heter Dave Evans. Han pluggar på Emerson Collage.

Bess beskrivs också som den minst målmedvetna av de tre vännerna. I alla fall när det gäller dieter. Hon verkar ge upp dem så fort hon får syn på en chokladbit.
Och så var vi tillbaka på det där med vikten igen. I de flesta böcker blir Bess retad av George för sin aptit på livets goda. Som tur är bryter inte Bess ihop för det. Och när George kallar henne för feg håller hon också modet uppe. Innerst inne är Bess nämligen mycket tuffare än vad både hon själv och andra tror.

Bess på film och TV

Bess har inte alltid fått följa med till de olika filmer och serier som har gjorts om Kitty. I TV-serien från 70-talet spelades Bess av Ruth Cox. I den kanadensiska TV-serien från 1995 spelades hon av Jhene Erwin. I TV-filmen från 2002 är Jill Ritchie Bess och i filmen från 2007 spelades hon av Amy Bruckner.

I filmen ”Kitty i spökhuset” från 2019 spelade Mackenzie Graham Bess. I TV-serien från samma år spelades hon av Maddison Jaizani.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *