Ginny och mysteriet med ljusstakarna

Ginny och hennes kamrater i klubben Femklövern startar en bytesbutik i den lilla staden där de bor. Affärerna går inte vidare lysande men de får snart annat att tänka på. Föremål börjar försvinna och det händer mystiska saker. Spökar det eller försöker någon skrämma bort dem från butiken och i så fall varför? Ginny låter inte skrämma sig, hon har framåtanda och friskt humör och ger sig inte förrän hon klarat upp mysterierna.

Det amerikanska originalomslaget till boken.

Allt börjar med att Ginnys fasters ljusstakar mystiskt försvinner. I alla fall några av dem. Sedan kommer de tillbaka men de andra paret försvinner istället. Vad är egentligen i görningen?

Ginny bestämmer sig för att försöka lösa mysteriet. Till sin hjälp har hon de andra medlemmarna i Femklövern – Lucy Tryon, John Blaketon, liksom tvillingarna Babs och Whiz.

Femklövern enas om att göra något.

Boken

I USA gavs den här boken ut 1948 för första gånge. I Sverige verkar den finnas i två versioner. En från 1950 och en från 1958. Serien om Ginny Gordon sträcker sig egentligen över fem olika böcker. Tyvärr gavs bara den första ut i Sverige.

Böckerna om henne skrevs av Julie Campbell Tatham som skrev en rad olika serier om flickor och mysterier. Flera av dessa översattes till svenska – Cherry Ames, Vicki Barr (som även skrevs av andra spökskrivare) och Trixie Belden (kallad Trix i Sverige). Böckerna om Ginny skrevs ändå enbart av Julie.

Så vem är Ginny? Ginny heter egentligen Virginia och hon är en driftig flicka på 14 år som bor i den lilla staden Harristown. Harristown är en förort till New York. Ginny har också ett brinnande intresse för att lösa mysteriet.

Ginny presenteras.

Till skillnad från många andra flickdetektiver lever faktiskt Ginnys mamma. Hon har dessutom en pappa som driver stadens lilla tidning. I boken är det tydligt att mamman vill att Ginny ska sköta sina sysslor och sitt skolarbete.

Ginnys pappa hjälper Femklövern med en annons i tidningen.

Det framgår också att Ginny är en väldigt duktig flicka. Hon städar diskar och kan trots sin ringa ålder lägga upp bokföring för gängets butik.

Visst är hon driftig?

I likhet med många andra böcker från den här tiden innehåller den givetvis en hel del stereotyper. Om män som inte kan laga mat, Romer och vad flickor egentligen borde göra med sin tid. Det är inte detektivarbete.

Slutsats och betyg

Jem och Scout från filmatiseringen av ”Dödssynden”.

Jag tyckte det här var en rätt så mysig bok att läsa och den påminde mig om en blandningen mellan Kalle Blomqvistböckerna och Harpers Lees ”Dödssynden” med Scout och hennes kompisar. Det är 50-tal, ungdomlig entusiasm och i staden känner alla alla.

Jämför man den med en Kittybok så är skillnaderna ändå rätt så stora. Kitty är äldre och ser sig själv som detektiv. Ginny snubblar mer över mysterierna. Dessutom är takten lugnare i den här boken än i alla Kittyböcker. De är mer grandiosa och actionpackade. I Ginnys mysterium sker allt i mindre skala, små saker betyder mer. Som någons sätt att prata. Lite Kitty möter Ann på Grönkulla.

Nu har jag inte läst böckerna om Trix än. Hon ska nämligen vara ungefär som Ginny. Fast mer utvecklad som karaktär. Inte för att jag tycker att Ginny är särskilt outvecklad…

Nej, Jag gillar Ginny, hon har dessutom en skarp hjärna. Sedan gillar jag mysteriet och jag är särskilt förtjust i miljön som den här boken utspelar sig i. Kanske går den lite långsamt bara. Allt det sammantaget gör att jag ger den här boken en fyra.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Att den sedvanliga Romern dyker upp som ”skummis”.
Bäst: Att Ginny är så himla duktig och smart.

Övrig information

Antal sidor: 175
Första upplagan
Almqvist & Wiksell / Gebers Förlag
Tryckt i Stockholm, 1959
Bokomslag: Thord Sundquist

Originaltitel: Ginny Gordon and the Mystery of the Disappearing Candlesticks 
Utgivningsår i USA: 1948
Bokens olika omslag.

Föregående bok: –
Nästa bok: Ginny Gordon and the Missing Heirloom (gavs aldrig ut i Sverige)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *