Kitty hittar en skatt

När Kitty, George och Bess ska checka in på hotellet i Emerson visar det sig vara fullbokat. Som tur är känner Ned ägarna till herrgården Pine Hill där de får bo istället. De får dessutom gärna undersöka vålnaden som hemsöker gården och särskilt biblioteket. På något sätt hänger hemsökelserna ihop med ett bröllop som skulle äga rum i slutet av 1800-talet. Presenter från självaste Drottningen av Frankrike skickades över havet med skeppet Lucy Belle. Tyvärr förliste skeppet innan hon hann nå land. Kitty måste ta reda på hur allt hänger ihop?

The phantom of Pine Hill
Det amerikanska originalomslaget.

Till Emerson har flickorna åkt för att delta i stadens sommarfestligheter. Det betyder givetvis att Ned tillsammans med både Dave och Burt deltar i det här mysteriet. Det innebär också att det blir dans. 😀

Boken

Den här boken skrevs ursprungligen 1965 av Harriet Stratemeyer. Samma år som Lyndon B. Johnson skickar de första amerikanska trupperna till Vietnam och Dominikanska republiken, båda för att motverka ett kommunistiskt övertagande. I Selma marscheras och fängslas Martin Luther King jr. På Filippinerna tillträder Ferdinand Marcos som landets president och Gambia blir självständigt. I Sverige öppnar Kolmårdens djurpark för första gången och Rolling Stones orsakar hysteri i samband med sin Stockholmsspelning. Samma år släps även Sjöwall-Wahlöös första bok om Martin Beck, Roseanna. ”Kitty hittar en skatt” släptes däremot inte i Sverige 1965. Det skulle dröja ända till 1973.

The Phantom of Pine Hill - Illustration
Illustration från boken.

Slutsats och betyg

Av en slump råkade jag läsa ”Mary Lou och det hemliga rummet” precis innan den här boken. Jag nämner det eftersom likheterna mellan böckerna faktiskt är påtagliga. Ändå är det olika författare och det skiljer 25 år mellan böckerna. I båda böckerna förekommer skatter, indianer och en mystiskt vålnad som smyger runt i ett hus.

Som jag skrev i min recension av Mary & Lou-boken så var jag inte så jätteförtjust i den. Den kändes rörig, och eftersom ”Kitty hittar en skatt” inte är lika rörig så gillar jag automatiskt den bättre. Historien är mer linjär och den hinner gå lite djupare ner i karaktärerna. Även om jag som vanligt skulle klara mig fint utan Burt, Dave och Ned.

Den här boken får en stabil fyra. Den har allt en Kittybok ska ha. Det enda jag hade önskat vore en mer exotisk miljö än Emerson.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Daves och Burts närvaro gör mig alltid lite nedslagen.

Bäst: Myntet från Kartago.

Övrig information

Antal sidor: 198
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1973
Bokomslag: Rickard Lüsch
Boknummer Wahlströms: 1716-1717
Upplagor:
1-6 – 1973
7 – 1977
8 – 1980
9 – 1983
10 – 1986
11 – 1992

Originaltitel: The Phantom of Pine Hill
Utgivningsår i USA: 1965
Bokens olika omslag.

Föregående bok: Kitty och smuggelmysteriet
Nästa bok: Kitty och den gamla fängelsehålan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *