Kitty och Bröderna Hardy – Det sjunkna piratskeppet

Det är någonting där nere i vattnet, sa Buck med skallrande tänder. Jag tyckte det såg ut som om någon fastnat inne i vraket!
Kitty, Frank och Joe såg på varandra medan de klamrade sig fast i den lilla båten som kastades runt i stormvågorna. Var det verkligen ett piratskepp de hittat? Hur kunde Buck ha sett någonting alls i där nere i mörkret?

Nancy Drew & Hardy Boys Super Mystery - Shock Waves - USA
Det amerikanska originalomslaget.

Padre Island, ett semesterparadis vid Texas kust. Här samlas hela gänget – Kitty, Ned, Frank, Joe, Bess och George. Tillsammans med Kittys vän Mercedes och hennes pojkvän Buck tänker de tillbringa påsklovet med att bada, sola och dyka efter sjunkna skepp. Men snart hamnar de mitt i ett gastkramande mysterium – kanske det allra farligaste och mest svårlösta de någonsin råkat in i…

Boken

Den här boken gavs ursprungligen ut i USA 1989. Samma år som Roxette toppade listorna med ”The Look”, Globen invigdes och muren i Tyskland föll. Boken skrevs egentligen av Peter Lerangis, under pseudonymen Carolyn Keene.

I USA ingår den i Super Mystery-serien där Kitty och Bröderna Hardy löser mysterium tillsammans. I originalserien är den här boken den tredje i ordningen. I Sverige är det den andra boken där karaktärerna teamar upp. De släptes i den onumrerade serien och gavs aldrig ut med varken röd eller grön rygg.

Boken utspelar sig Padre Island som ligger vid kusten av Texas.

Padre Island vid Texas kust

Slutsats och betyg

Alltså den här historien har intressanta inslag. Jag gillar till exempel att den utspelas på Texas kust. Ett ställe man inte hör talas om så ofta. I alla fall inte jag. Jag gillar också dyk- och vattenscenerna som är riktigt spännande. Jag gillar också den lilla flirten som alltid ligger under ytan mellan Kitty och Frank. Skulle inte dom kunna bli ett rätt så bra par?

Sedan kommer vi till problemen med historien. Det första och största är att den innehåller på tok för mycket människor. Först är det George, Bess, Ned, Frank och Joe. Sedan vännerna de besöker, Mercedes och hennes pojkvän Buck. Utöver det introduceras man för resten av persongalleriet, så i slutändan blir det svårt att veta vem som är vem och hur de ens dök upp i historien. Det eskalerar alltså ju längre man kommer i historien. Mitt i allt detta känns det lite som att själva historien tappas bort och mot slutet har det mesta av mitt engagemang försvunnit.

Det blir en tvåa för den här boken.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Historien hade kunna bli mycket bättre om man tagit bort några karaktärer. George och Bess kanske.
Bäst: När Buck dyker och drabbas av panik när han får syn på ett lik. Då blev historien spännande.

Övrig information

Antal sidor: 156
Första upplagan
Tryckt i Ungern, 1990
Bokomslag: James Mathewuse

Upplagor:
1 – 1990

Originaltitel: Nancy Drew & Hardy Boys Super Mystery – Shock Waves
Utgivningsår i USA: 1989

Bokens olika omslag

Föregående bok: Kitty och varuhusmysteriet
Nästa bok: Kitty och det gyllene beviset

Föregående bok enligt originalutgivningen: A Crime for Christmas (aldrig utgiven i Sverige)
Nästa bok enligt originalutgivningen: Dangerous Games (aldrig utgiven i Sverige)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *