Kitty och den dyrbara fiolen

Den ljuva musiken fyllde salen. Kitty och Bess lyssna beundrande. Deras vän Deirdre hade verkligen utvecklats som violinist – trots den svåra bilolyckan för ett par år sedan. De smög försiktigt närmare scenen, men när Deirdre slog an en hög, vacker ton och långsamt lät den ebba ut kunde Bess inte hålla sig längre. Hon brast ut i vilda hurrarop och applåder. Kitty stämde in.
– Det där var underbart! ropade hon. Det är inte klokt vad du har blivit duktig!
– Kitty? Bess? Är det ni? undrade flickan på scenen och lyste upp av glädje.
Hon tog ett par steg framåt samtidigt som båda väninnorna klev upp på scenen. Det var då Kitty upptäckte det. Framför Deirdre gapade ett stort, svart hål. Och den blinda flickan hade inte en chans att undvika den öppna falluckan…

The Secret in the Dark
Det amerikanska originalomslaget.

Det verkar onekligen som om någon vill skada Deirdre. Hänger det möjligtvis ihop med den prestigefulla musiktävlingen som hon ska ställa upp i, vill någon hindra henne från att delta?!

I jakten på mysteriet upplösning ger sig någon också efter Kitty. Hen verkar vilja mörda både henne, Deirdre och Bess. Men Kitty är skurken på spåren. Allt för att försöka rädda sin vän, Bess och sig själv.

Boken

I USA kom den här boken ut 1991, som vanligt under pseudonymen Carolyn Keene. Vem den verkliga författaren var vet vi än så länge inte. I Sverige kom den här boken ut ett år efter USA och den gavs ut i den lite lyxigare, onumrerade serien.

Boken utspelar sig i Seattle på USA:s västkust. En spännande scen i utspelar sig i anknytning till stadens Monorailbana (Seattle Center Monorail). Den sträcker sig 1,6 kilometer genom stadens centrum. Ursprungligen invigdes den till världsutställningen 1962. Sedan dess är den både en turistattraktion och avlastningen för stadens kollektivtrafik.

Alweg Monorail.jpg

I boken gör Kitty också ett besök på Seattles Underground  – 1889 drabbades nämligen staden av en stor brand och när man sedan skulle bygga upp staden igen byggde man den ovanpå den gamla staden. Sedan glömdes den delen bort under en lång tid. Men i början av 60-talet öppnade ett museum upp, som numera är ett av stadens mest populära turistattraktioner. Där kan man gå under jord och se ”gamla” Seattle. I filmen nedan kan du se hur det ser ut. Det är också där som Kitty smyger runt i ”Kitty och den dyrbara fiolen”.

Stradivariusfiolen Francesca
”Francesca”.

I boken figurerar även en Stradivariusfiol. Fiolen kallas så eftersom den är gjord av Antonio Stradivari (1644-1937). Han räknas till världens främsta violinmakare och tros ha skapat runt 1 100 olika instrument. Många av dem har egna namn. Som den ”Davidoff” som cellisten Yo-Yo Ma ibland spelar på. Stråkinstrumenten är också kända för att ha ett högt ekonomiskt värde. 2011 såldes en Stradivariusfiol för 100 miljoner svenska kronor.

 

I boken visar det sig också att Deidre har en synskada och i en scen illustrerar hon för Kitty och Bess hur det är att inte kunna se. Den kunskapen får Kitty sedan nytta av när hon senare i boken famlar i totalt mörker.

Slutsats och betyg

Det här är på många sätt en riktigt bra Kittybok med spännande element – action, en musiktävling, en mystisk miljonär och en dyrbar fiol. Jag gillar också miljön där boken utspelas och jag tycker att man får en bra känsla av hur det är i Seattle.

Mysteriet är det heller inget fel på, även om jag tycker att tempot är lite lågt i början av boken. Å andra sidan vägs det upp av den sista halvan som är bra och dessutom innehåller en del riktigt spännande actionscener där Kitty framstår som en superwoman.

Superwoman.jpg

Det är också skönt att Kitty inte har med sig hela gänget längre. I den här boken är det bara hon och Bess. Det ger historien och de andra karaktärerna mer utrymme.

Jag ger den här boken en svag femma i betyg. Så bra var den. 😀

Bäst och sämst

Sämst: Den delen av slutet som var lite för puttignuttigt. Utan att avslöja några detaljer.
Bäst: De spännande scenerna vid monorailbanan, i tunnelsystemet och i slutet av boken. Bra action!

Övrig information

Antal sidor: 154
Första upplagan
Tryckt i Finland, 1992
Bokomslag: Aleta Jenks

Upplagor:
1 – 1992

Originaltitel: The Secret in the Dark
Utgivningsår i USA: 1991
Andra omslag:

Föregående bok: Trippelvolym: Kittys spännande sommar: Kitty och Flygmysteriet, Kitty och Konstmysteriet och Kitty och Seglarmysteriet
Nästa bok: Kitty och den gröna tigern

Föregående bok enligt originalutgivningen: The Mystery of the Missing Millionairess (ej utgiven i Sverige)
Nästa bok enligt originalutgivningen: Kitty och det brända brevets gåta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *