Kitty och den stulna brudslöjan

Kitty försökte sträcka sig över bordet mot Bess, men hon kunde inte lyfta armen. Den var tung som bly.
– George, försöker hon säga, men munnen vägrade röra sig.
Plötsligt ramlade Bess över bordet. Vad är det som pågår? Vad händer? undrade Kitty för sig själv. Det var det sista hon hann tänka inna allt blev svart.

Bokens amerikanska originalomslag.

Kitty, Bess och George har åkt till Boston för att gå på bröllop. Men strax före vigseln blir brudens antika spetsslöja stulen. Kitty åtar sig att försöka lösa fallet. Snart inser hon att det inte bara är en brudslöja som står på spel utan ett arv på många miljoner – och en försvunnen arvinge.

Här kan du lyssna på det första kapitlet:

Boken

Det här är den 83:e boken i originalserien om Kitty Drew, utgiven 1988. I Sverige gavs den däremot långt senare i B. Wahlströms serie med röda ryggar. Där är den bok nummer 139. Som vanligt gavs den ut under pseudonymen Carolyn Keene och den verkliga författaren är hittills okänd.

Något som sticker ut med den här boken är att Ned inte ens nämns i den. Det är första gången sedan hans debut i ”Kitty och dagboksmysteriet”. Det är också den klart mest humoristiska boken hittills. Realationen mellan Kitty, George och Bess påminner om den den jargong som bröderna Hardy brukar ha med sina kompisar. Till råga på allt besöker Kitty och hennes vänner en stand-up-show, där det också dras ett par vitsar. Tonen är annorlunda jämfört med många andra Kittyböcker och det hade verkligen varit intressant att veta vem som verkligen skrev den här boken.

Boken känns väldigt 80-90-tal.

Boken utspelar sig mestadels i Boston. I en sekvens besöker Kitty även Salem utanför Boston. En stad känd för sina häxprocesser under 1600-talet. Där hamnar hon också på ett häxmuseum.

Slutsats och betyg

Den här boken har sådan fart och fläkt att den är svår att motstå. Vad spelar det så för roll att man rätt snabbt listar ut hur det ligger till med själva mysteriet? Allt det kompenseras nämligen med massor av humor och värme mellan Kitty och hennes vänner. Den här boken var rolig att läsa.

Jag gillar också att boken utspelar sig i Boston. Men hade inte författaren kunnat göra mer av alla de pärlor som den staden har att erbjuda? Till exempel tycker jag att idén med besöket Salem tappas bort. Det var annars en fin idé som man hade kunnat göra mer med.

Kittys detektivarbete är också ok även om jag inte riktigt är lika imponerad som den professionella detektiven i boken.

Boken och mysteriets stora stjärna är ändå skurken som är riktigt bra och minnesvärd. Hurra för hen!

Allt detta gör att jag slutligen ger den här boken en riktigt stark fyra i betyg. Bra och kul bok!

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Jag hade velat få mer känsla för Boston.
BästSkurken och humorn.

Övrig information

Antal sidor: 183
Första upplagan
Tryckt i Falun, 2002
Bokomslag: Frank Sofo
Boknummer Wahlströms: 3061
Upplagor:
1 – 2002

Originaltitel: The Case of the Vanishing Veil
Utgivningsår i USA: 1988
Jag hittade inga andra omslag till den här boken

Föregående bok: Kitty och stormjägaren
Nästa bok: Kitty och träskmarkens hemlighet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *