Kitty och det brända brevets gåta

Paula, den utländska utbytesstudenten, verkar så perfekt – hon är alltid lika glad och trevlig. Hon blir snabbt populär i River Heights och får massor med vänner.
Men plötsligt vänder allt. Vad har hänt med Paula? Hon har blivit tyst och avvisande, och hon börjar ljuga om små oviktiga detaljer. Har det något att göra med de mystiska brev och telefonsamtal som hon får?

The Stranger in the Shadows
Det amerikanska originalomslaget.

Paulas värdfamilj ber till slut Kitty om hjälp med att få svar på alla frågor. För sent inser Kitty vilka ödesdigra konsekvenser detta kommer att medföra – för henne själv och andra.

Snart tuttar någon eld på huset där Paula och hennes värdfamilj bor. Många misstänker Paula men är det verkligen hon som är den skyldiga?

Till sin hjälp för att lösa mysteriet har Kitty främst Bess. Ned ser man inte nosen av.

Boken

Den här boken gavs ut 1991 i USA. I Sverige kom den ut 2000 för första gången. Den gavs återigen ut 2006 med ett nytt omslag, gjort av Andreas Bennwik.

Som vanligt skrevs boken under pseudonym. Den verkliga författaren var egentligen barnboksförfattarinnan Alison Hart.

Mysteriet i boken utspelar sig främst i River Heights där det för en gångs skull är vinter. Det är snö och is och i en spännande sekvens håller Kitty på att gå genom isen. Det är också den episoden som syns på framsidan.

I boken blir Kitty också bekant med ett antal olika utbytesstudenter. Hon lär sig dessutom att säga ”Hallo” som ska betyda hej på nederländska. Men Google översatte hej till ”hi” när jag testade och sådana saker kan ju förändras över tid. I boken framgår det också att Paula kommer från Amsterdam.

Amsterdam
Paulas hemstad, Amsterdam.

I boken får Kitty också frågan om vilket av hennes fall som har varit läskigast.

Jag försökte leta i minnet och bland de recensioner jag redan gjort. Men jag vet inte vilket fall hon syftar på när hon säger så. Jag gissar att det är någon av böckerna direkt innan men vi får väl se…

Slutsats och betyg

Det tog ett tag att komma in i den här boken. Kanske eftersom den inte verkade så spännande. I vanliga fall brukar jag inte läsa baksidestexterna utan går direkt på pudelns kärna. Här gjorde jag misstaget att göra det. Premissen med boken kändes inte jätteupphetsande direkt. Ingen gömd skatt, inga spöken, bara en utbytesstudent som börjat bete sig konstigt.

Men ju mer man kommer in i boken desto intressantare blir den. Jag tänkte faktiskt på Hitchcocks ”Vertigo” ett tag. Där förföljer huvudpersonen en kvinna och man vet inte riktigt om hon är ond eller god. Lite så är det här också. Och mot slutet vill man verkligen få reda på vad som egentligen är i görningen. Vad håller Paula egentligen på med? Så nu när jag läst den så måste jag ge det här mysteriet klart godkänt.

Jag gillar också att boken utspelar sig under vintern. Den senaste tiden har jag haft lite fokus på att läsa just sådana Kittyböcker. Det ska ju ändå föreställa vinter nu.

Jag gillar också att boken inte är fylld av mer människor än nödvändigt.

Sedan förstår jag mig inte helt på Suzanne i boken. Flickan i Paulas värdfamilj. Ibland känns hon lite onödigt illvillig mot Paula. Men hon är väl sådan…

Jag ger den här boken en svag fyra i betyg. Mest för att den liksom drar in en i mysteriet med Paula.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Att Kitty inte har mockaskor på sig på omslaget. Det har hon ju i boken. Skorna på omslaget ser mer ut som ett par ballerinaskor och vem har det på vintern? Inte en klyftig tjej som Kitty.
Bäst: Att man får reda på hur tuffa killar ser ut:

Övrig information

Antal sidor: 183
Andra upplagan
Tryckt i Falun, 2000
Bokomslag: Aleta Jenks
Boknummer Wahlströms: 2970
Upplagor:
1 – 2000
2 – 2007

Originaltitel: The Stranger in the Shadows
Utgivningsår i USA: 1991
Bokens olika omslag: Utöver det amerikanska omslaget finns det faktiskt bara det alternativa svenska omslaget.

Andreas Brennwiks fina omslag till boken.

Föregående bok: Kitty och mysteriet med gulddublonerna
Nästa bok: Kitty och julmysteriet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *