Kitty och tornrummets hemlighet

Ett våldsamt oväder gör att Kitty tillsammans vännerna George och Bess tvingas söka skydd på världshuset De Vridna Ljusen. Där blir de väl omhändertagna av den föräldralösa flickan Sadie och Asa Sidney. Av en händelse råkar Kittys besök sammanfalla med Asas hundraårsdag. De blir bjudna på godsaker och äventyr. För Asa har många hemligheter och släktingar som vill åt hans arv. Snart blir Kitty indragen i ett mysterium som även kommer att sätta hennes vänskap med George och Bess på prov.

Jag bemödade mig lite extra för att verkligen läsa en tidig version av den här boken. Mest för att jag upptäckt att det faktiskt är stor skillnad på olika versionen. Det, i kombination med att jag ville läsa Walter Karigs version så nära originalet som möjligt gjorde att jag öppnade min andra upplaga av den här boken. Jag är glad att jag gjorde det.

Du kan lyssna på det första kapitlet här:

Karigs upprättelse

Jag var inte särskilt imponerad av ”Kitty och det mystiska brevet” – Walters första försök att skriva om Kitty. Men det här, hans andra försök, är den bästa boken hittills, av alla. Allt är därmed förlåtet Walter. Både det långa fotbollsreferatet och de ingående klädbeskrivningarna från första boken.

Mest tror jag att det beror på att det finns ett mörker i den här berättelsen som inte har funnits tidigare. Eventuellt tilltalar det mig mer som vuxen än det hade gjort som ung. Här finns en gammal mans sorg som berör mig i form av Asa Sidneys öde. Jag känner verkligen med honom.

Asa Sidney
Asa Sidney berättar om sitt liv.

Här finns också en askungehistoria i form av Sadies öde. Hon som får slava åt sina fosterföräldrar som mest verkar utnyttja henne.

Här finns också våld. Det är den mest våldsamma historien hittills.

Kitty tvingas försvara sig mot en våldsam kvinna.
Kitty tvingas försvara sig mot en våldsam kvinna.

Vänskap som består

Det brukar sägas att Walter inte verkade vara lika förtjust i George och Bess som Mildred Wirt Benson var. Att han vill tona ner dem till förmån för Ned. Han ska också återinföra Helen Corning som Mildred mer eller mindre skrev ut ur böckerna. I den här boken stämmer inte den teorin. Helen är inte med alls och Ned figurerar bara i ett kapitel. Istället spelar Kittys relation till George och Bess en betydande roll. Den sätts på prov ordentligt.

Det danska bokomslaget till "Kitty och tornrummets hemlighet" - "Det Snodede Lys".
Det danska bokomslaget till ”Kitty och tornrummets hemlighet” – ”Det Snoede Lys”.

Utöver det innehåller den här boken allt de andra som en Kittybok bör innehålla. biljakter, elaka människor, en arvstvist och dolda gömmor. I slutänden blir det toppbetyg för den här boken. En femma.

Illustration - Twisted candles US edition
Illustration från en av de amerikanska utgåvorna av boken. Stegklättring i högklackat. Kitty fixar självklart även det.

Bäst och sämst *Spoilerallert

Sämst: Jag förstår fortfarande inte hur släktskapet mellan de inblandade hänger ihop.
Bäst: Asa Sidneys hela karaktär och historia. Från resan till Europa till livet som uppfinnare och familjeolyckan.

Övrig information

Antal sidor: 181
Andra upplagan
Tryckt i Stockholm, 1957
Bokomslag: Bertil Hegland
Boknummer Wahlströms: 875-876
Upplagor:
1-2 – 1957
5 – 1965
6 – 1967
7 – 1968
8 – 1971
9 – 1974
10 – 1977
11 – 1978
12 – 1979
13 – 1983
Richters gav även ut den 1993

Originaltitel: The Sign of the Twisted Candles
Utgivningsår i USA: 1933
Bokens olika omslag.

Föregående bok: Kitty och det mystiska brevet
Nästa bok: Kitty och armbandsmysteriet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *