Kitty stod på det branta taket och spanade. Men varken den rödhåriga flickan eller järnfågeln syntes till. Försiktigt klättrade hon tillbaka till vindsdörren – och gjorde en hemsk upptäckt. Dörren var låst! Någon måste ha spionerat på henne.
Kitty och tvillingmysteriet är en av dessa böcker som reviderades/skrevs om under 60-talet. För just den här boken innebar det att den fick en helt ny historia. Båda versionerna finns översatta till svenska men exakt när den reviderade versionen släptes vet jag inte riktigt. Det jag vet är att åtminstone den elfte upplagan av boken är reviderad.
I den här berättelsen tar Kitty sig an två olika mysterier när hon besöker ett semesterområde vid en sjö i Maryland. Där träffar hon Cecily Curtis som behöver hjälp. Hennes fästman är sångare och har precis släppt en ny skiva. Trots att den ligger på topplistorna saknar han intäkter för den. Det verkar som om någon lurar honom.
Cecily behöver också hjälp med att hitta en förlorad familjeskatt som ska finnas gömd någonstans. Den enda ledtråden är den ena halvan av en berlock. I samband med båda mysterierna figurerar en mystisk rödhårig kvinna och två försvunna tvillingar. Hur hänger allt ihop?
Här kan dy lyssna på det första kapitlet i boken:
Boken
Den reviderade versionen av den här boken skrevs av Harriet Stratemayer Adams tillsammans med Grace Grote, 1965. Trots att den här historien är helt olika originalhistorien är finns det två saker som är gemensamt för båda versionerna av ”Kitty och tvillingmysteriet”. Ett tvillingpar och en mystiskt berlock som gått i två olika delar, med två olika ägare.
Boken släptes samma år som Winston Churchill dog 90 år gammal, France Gall vann Eurovision song contest med ”Poupée de cire, poupée de son” och någonstans över jordens yta genomförde Aleksej Leonov den första rymdpromenaden.
Slutsats och betyg
Jag var inte särskilt förtjust i den första versionen av den här boken. Därför hoppades jag verkligen att den reviderade versionen skulle vara bättre. Tji fick jag. Den reviderade versionen är inte mycket bättre.
Mitt största problem med den är att historien känns rörig och stressig. Det är mycket som händer och en hel del känns lösrykt. Eftersom den dessutom är lite stressig får jag aldrig någon riktigt känsla för karaktärerna. Inte heller hjälper mysteriet. Några barn kidnappas och sedan smygkopierar man skivor, vid en sjö. Ok!
Det blir en tvåa för den här boken. På gränsen till en etta.
Bäst och sämst *Spoilerallert
Sämst: Att man inte tar tillvara på tillfället att verkligen uppdatera den här historien och göra något bra av den. Att en av karaktärerna är en popsångare känns lite popkulturellt kul. Men sedan blir det bara pannkaka av det i alla fall. Någon trycker upp bootlegs av hans skiva och Kitty löser det genom att se på serienumren. Tänkte verkligen ingen annan på det?
Bäst: Vad skulle det kunna vara? Att de hittar en fin skatt på slutet?
Övrig information
Antal sidor: 196
Elfte upplagan
Tryckt i Falun, 1977
Bokomslag: Rickard Lüsch
Boknummer Wahlströms: 926-927
Upplagor:
1-3 – 1958
6 – 1967
7 – 1968
10 – 1975
11 – 1977
12 – 1980
13 – 1984
Originaltitel: The Clue of the Broken Locket
Utgivningsår i USA: 1965
Bokens olika omslag.
Föregående bok: Kitty och armbandsmysteriet
Nästa bok: Kitty och ekens hemlighet (reviderad version)