Mary, Lou och enslingen på stranden

Plötsligt försvinner fröken Warrens fästman, Richard Henley, mystiskt och snart blir Mary och Lou indragna i sökandet. Fröken Warren är ju ändå en av deras favoritlärare. Tillsammans med henne åker de till den lilla kuststaden Cliff Haven. Det var  där Richard senast sågs. De befarar att han kan ha drunknat, men hans försvinnande kan också ha något att göra med de märkliga saker som händer vid stranden…

The Portrait in the Sand
Det amerikanska originalomslaget.

Där bor bland annat en mystisk eremit, Ham Gert och han verkar veta mer än han vill avslöja. I närheten av hans hydda gör flickorna också någon ropa på hjälp. Ligger Ham bakom kidnappningen av Richard?! De hittar också en mystisk träplatta med ett inristat porträtt. Hänger den på något sätt ihop med fallet?

Sedan dyker givetvis Lettie Briggs upp och vill leka detektiv hon med.

Boken

Det här är den tolfte boken i serien om Danasystrarna. Det är dessutom den åttonde boken som skrivs av Mildred Wirt Benson.  Trots att hon egentligen inte var särskilt förtjust i att skriva om Mary och Lou.

I USA gavs boken ut 1943 för första gången. Den svenska översättningen dröjde till 1968.

I boken visar det sig att Richard arbetar för FBI och flickorna kommer sedan att samarbeta med byrån för att kunna lösa fallet. En första gång för dem. Mot slutet av boken förekommer också en del vapen. Vilket inte är så jättevanligt för dessa böcker. Våld förekommer, men det är sällan blodigt och oftast undviker man skjutvapen helt. 

Slagsmål om en pistol från filmen G-Men vs. the Black Dragon
I en film från samma år (G-Men vs. the Black Dragon) är FBI hjältarna som försöker stoppa utländska spioner. Den filmserien är känd för sina många slagsmålsscener.

Slutsats och betyg

Som vanligt tycker jag att det märks att Mildred inte gillade att skriva om Danasystrarna. Som att hon aldrig riktigt får något grepp på dem. Därför tyckte jag också att jag aldrig får något grepp på dem heller. Förutom att de har olika hårfärger, kan jag faktiskt inte säga vilka specifika personlighetsdrag var och en av dem har. De verkar ungefär likadana och det gör det hela lite oengagerande. Det finns liksom ingen dynamik.

Jag kämpade ovanligt mycket med den här boken. Som kändes rörig. En massa märkliga ledtrådar. Sedan blev det lite mer spännande när FBI blev inblandade och fallet fick lite mer riktning. Jag gillade också fröken Warren, Richard och miljön. Det är något med kuststäder och grottor som är väldigt mysigt.

Ändå räcker det inte. Jag vill nästan ge den här boken en etta. Men det får bli en tvåa som känns mer objektiv och inte lika färgad av min frustration över flickornas brist på personligheter.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Mary och Lou
Bäst: FBI

Övrig information

Antal sidor: 184
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1968
Bokomslag: Rickard Lüsch
Boknummer Wahlströms: 1432-1433

Originaltitel: The Portrait in the Sand
Utgivningsår i USA: 1943
Bokens olika omslag.

Föregående bok (enligt den amerikanska utgivningen): Mary, Lou och nyckelns hemlighet 
Nästa bok (enligt den amerikanska utgivningen): Mary, Lou och det mystiska X-et

Föregående bok (enligt B. Wahlströms utgivning): Mary, Lou och nyckelns hemlighet 
Nästa bok (enligt B. Wahlströms utgivning): Mary, Lou och juvelmysteriet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *