Med dödlig last – Bröderna Hardy

Flera lastbilar från Ortiz Company blir stoppade på vägen av ett gäng rånare. Lasten, som innehåller uran, bärs över till en annan bil. Bröderna Hardy kopplas på fallet och spåren leder dem vidare till en avlägsen ö i Bahamas. Där möter de mannen som ligger bakom rånen – men vad ska han med de anrikade uranet till? När de får veta sanningen inser de att han måste vara galen!

Boken

Det här är den 75:e boken i serien om bröderna Hardy och den gavs ut 1982 i USA. I Sverige gavs den ut 1989 och den var den 44:e boken som översattes. Eftersom B. Wahlströms valde att hoppa över en hel del av originalböckerna.

Boken skrevs av Vincent Buranelli som sammanlagt skrev hela 14 böcker om Bröderna Hardy.

Den här boken börjar med att Frank, Joe och Chet råkar ut för en trafikolycka tillsammans med en lastbil. Eftersom deras bil går sönder får de skjuts av den andra föraren och saker blir snart värre när lastbilen kapas och rånas.

Det blir upptakten till pojkarna jakt på lastbilsrånarna. Det visar sig nämligen att rånet inte är det första i sitt slag. En liga har den sista tiden kapat ett antal lastbilar, alla tillhörande Ortiz Company. Tillsammans med FBI jobbar brödernas pappa, Fenton, redan på fallet och nu ber de om brödernas hjälp.

Chet får också hjälpa till. Hans senaste hobby är dessutom Karate vilket kan komma till hands. För att lösa mysteriet är tanken att pojkarna ska köra lastbil och det är minsann inga problem.

Det är bara att dubbeltrampa i nerförsbacken.

Bröderna blir givetvis rånade och följer uranet till Bahamas, där ligan har sitt näste och ruvar på ondsinta planer…

På Bahamans äter pojkarna också Tacos. När boken gavs ut i Sverige måste det för många läsare ha varit en främmande rätt. Inte alls som idag. Förvisso började man sälja tacos i början av 80-talet. Men det var först i början på 90-talet som det blev populärt.

Räktacos på Bahamas toppad med riven kokos.

Slutsats och betyg

Den här historien börjar riktigt bra och jag gillar att historien har kryddats med en riktigt galen skurkplan. Att stjäla uran! Vad Bondskurkigt!

Efter en tredjedel tappar boken en del tempo och bröderna byter bara fordon, mot nya fordon. Något som ofta händer i dessa historier. Det kanske uppskattas av yngre pojkar, men jag tappar intresset. Så betyget som annars hade blivit en fyra blir en stark trea istället.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Mer detektivarbete och mindre bil/båt/lastbilsjakter.
Bäst: När Chet bär upp både Frank och Joe. Chet är en klippa!

Övrig information

Antal sidor: 194
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1989
Bokomslag: Mark Skolsky
Boknummer: 2496
Upplagor:
1 – 1989

Originaltitel: Trapped at Sea
Utgivningsår i USA: 1982
Bokens olika omslag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *