Nancy Drew… Reporter

I februari 1939 meddelade Nazityskland att alla judar skulle lämna in sitt guld till staten, utan kompensation. I Storbritannien beslutade Chamberlain att de skulle stå på Frankrikes sida om landet blev attackerat. Det drog ihop sig till ett nytt krig och i USA hade en ny Kittyfilm premiär, ”Nancy Drew… reporter”.

”Nancy Drew… reporter” börjar med att Kitty och några andra elever besöker en tidningsredaktion. Där ska de delta i en tävling – alla flickorna ska skriva varsin artikel. Den bästa artikeln kommer att publiceras i tidningen. Givetvis får de inga riktigt tunga uppgifter att skriva om. Förutom Kitty som börjar nysta i en historia om en kvinna som står åtalad för mord. Men är det verkligen hon som är mördaren? Kitty är tveksam.

Trailer

Fallet med den försvunna filmen

Nancy, Ted och en skurk
Nancy, Ted (Ned) och en skurk.

Sammanlagt gjordes det fyra filmer med Bonita Granville som Kitty. Två av dem är fristående och två av dem baseras på några av kittyböckerna.

Den här filmen är en av dem som är skrivna direkt för film. Det märks på en gång eftersom historien handlar om ett mord. I de tidiga Kittyböckerna behöver man aldrig oroa sig för att någon ska dö. Stratemeyersyndikatet tyckte inte att den typen av våld var passande för sina läsare.

Utöver de fyra filmerna ska även en femte film ha skrivits och producerats. Frankie Thomas har även sagt att han minns det som att de spelade in fem filmer, inte fyra. Det stärks av ett brev som Harriet Stratemeyer skrev till Mildred Wirt Benson.

Tre filmer har släppts och jag har precis hört att en femte film är i produktion.
Harriet Stratemeyer

Även den här filmen drog in tillräckligt mycket pengar vilket skulle leda till att Warner Bros. beslutade sig för att ge sitt godkännande till ytterligare två filmer. I början av 1939 godkände de ytterligare fyra filmer. Totalt var det alltså tänkt att det skulle bli åtta filmer. Alla dessa planer kom till ett abrupt slut när Bonita Granville plötsligt beslutade sig för att lämna Warner Bros.

Den andra filmen

Nancy drew reporter 1Alla de här filmerna spelades in i ett våldsamt tempo. Den här filmen kom ut bara ett par månader efter den första filmen, ”Nancy Drew… Detective”, och så skulle det fortsätta. Att Frankie Thomas känner sig osäker på om han hade spelat in fyra eller fem filmer känns i sammanhanget inte så konstigt.

Förutom att ha återkom som den klumpiga men ack så charmiga Ted Nickersson har vi Bonita som Nancy, John Litel som Carson och Renie Riano i en kort scen som Effie. Dessutom introducerar filmen två nya karaktärer – Teds lillasyster Mary och hennes bästa kompis Killer. De spelas av Mary Lee och Dickie Jones – båda var hårt drillade Hollywood barnskådespelare. Vilket märks. Främst kända från olika B-filmer på westerntema. Men Dickie skulle även göra rösten till Pinocchio och Mary gjorde sig även känd som jazzsångerska i ett storband. Innan hon återgick till att bli en vanlig person. Hon började jobba på bank.

Behållningen med de här filmerna är sällan historierna. Det man gillar är karaktärerna. Särskilt Ted som motvilligt hamnar i den ena prekära situationen efter den andra. Alltid på Nancys initiativ. Det blir roligt.

Jag gillar också biljakterna. För att det är coolt med en liten tjej som helt orädd ger sig efter den ena skurken efter den andra. Action!

Men historierna känns som sagt sekundära. Och det är ett problem. Därför blir det bara en trea. Men den är mysig. 🙂

Hela filmen kan du se här:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *