Ned Nickerson

I Kittys liv finns två män. Pappan och Ned Nickerson. Ned beskrivs ofta som Kittys pojkvän. Han är stilig och atletsikt, med sina bruna ögon och sitt bruna hår. Lojal och alltid redo att hjälpa eller rädda Kitty om det skulle behövas.

Första gånger vi möter Ned är i ”Kitty och dagboksmysteriet”. Det beskrivs så här:

38624422_270549683535919_3782234727268745216_n

Ned är ett eller två år äldre än Kitty och när hon träffar honom går han på Emerson Collage. Han bor tillsammans med sina föräldrar, James och Edith, i Mapleton. Mapleton är en grannstad till River Heights där Kitty bor.

Förutom att studera gillar han idrott och sysselsätter sig med allt från rodd, till simning, dykning och allt däremellan. Dessutom är han med i skolans fotbolls-, baseball- och basketlag.

På somrarna sysselsätter han sig ibland med att arbeta. Ofta som försäkringssäljare, men Ned har inte dragit sig för att ta helt andra jobb också. Ned är alltid om sig och kring sig. Dessutom har han två bästa vänner. Buck Rodman som senare döps om till Burt Eddleton, och sedan är det Dave Evans. De är också studenter på Emerson.

Kärleksrelationen Kitty och Ned

Ursprungligen, genom ett faktafel dök Ned faktiskt upp före Dagboksmysteriet. I de första upplagorna av den amerikanska versionen av ”Kitty och hemligheten på ranchen” nämns han. (Jag hittade inte det i min svenska översättning men det kan bero på att den är för ny). I senare upplagor är han borta och officiellt är Dagboksmysteriet hans debut. Där tror Kitty först att han är en biltjuv.

Ned-768x921
Ned och Kitty på omslaget till den amerikanska versionen av ”Kitty och sjöodjuret” – ”The Invisible Intruder”.

Kitty och Neds relation är olika beroende på vilken bokserie man läser. I USA finns det många fler bokserier än här. De svanska Kittyböckerna som vi läser baseras oftast på den amerikanska originalserien som kallas ”Nancy Drew Mystery Stories”.
Ibland har B Wahlströms även valt att inkorporera böcker från en annan serie som kallas för ”Nancy Drew Files”. Den utspelar sig senare än Mystery stories-historierna. I den sägs det också att Ned och Kitty träffades tidigare  än det där initiala mötet i Dagoksmysteriet, redan på gymnasiet.
Om man istället läser Lill-Kitty så måste det ha varit ännu tidigare eftersom han figurerar redan där, som nioåring. 😀

Första gången som Ned beskrivs som Kittys pojkvän är i Kitty i det öde huset. Fram tills dess har de mest dejtat, officiellt eller inte.

Något händer ändå i I Kitty och hemligheten på den gamla vinden när Ned bjuder ut en annan kvinna. Vilket gör Kitty osäker. I slutänden löser det sig ändå och Ned räddar Kitty. Andra gånger är det Kitty som räddar Ned.

I ett par böcker (”Kitty och zigenarmysteriet” och i ”Kitty och de röda skorna”) nämner Ned att han har planer på att gifta sig med Kitty när de blir äldre.

I Nancy Drew Files är de båda äldre. Där beskrivs deras relation på ett mer nyanserat sätt också och inte alltid helt problemfritt. Trots det är slutar det ändå alltid med att Kitty och Ned är ihop och kärleken består.

Det ska ändå sägas att i serien när Kitty börjar på collage, ”Nancy på Campus”, så är Ned knappt med. Den serien riktade sig till en äldre publik men har inte utgivits i Sverige. I den första boken uppmanades läsare att ringa in och svara på frågan om Kitty skulle fortsätta vara ihop med Ned eller inte. Förmodligen ville de flesta inte att hon skulle vara det eftersom Ned försvann. Istället träffade Kitty en ny kille som heter Jake.

Ned på TV och film

I de första Kittyfilmerna som gjordes, i slutet av 30-talet har Ned en betydande roll. Han är grannpojken som hon verkar ha växt upp tillsammans med. Han är lojal och ställer upp på alla hennes upptåg. Han klär till och med ut sig till tjej i en sekvens. Ja, man skulle kunna säga att hon kör med honom. Personligen tycker jag att Ned är den stora behållningen av de här filmatiseringarna. Han spelas av Frankie Thomas.

I serien från 70-talet spelade George O’Hanlon jr Ned. I den kanadensiska TV-serien från 1995 spelades han av Scott Speedman.
I TV-filmen från 2002 var det Nick Stables tur att axla rollen. Och i filmen från 2007 spelas han av Max Thieriot.
Ned Nickerson finns inte med på rollistan ”Kitty i Spökhuset” från 2019. Däremot är han med i serien som startade samma år. Med den skillnad att han heter Nick istället för Ned. Han spelas då av Tunji Kasim.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *