The Clue at Black Creek Farm

Sam och Abby Heyworth har givit upp sina karriärer och bestämt sig för att bli ekologiska bönder istället. Tillsammans driver de andelsjordbruket Black Creek Farm. Tanken är att producera hälsosamma produkter men allt hamnar på ända när flera personer insjuknar efter att ha ätit deras produkter. De har fått i sig dödliga E. coli-bakterier, något som normalt inte finns på grönsaker. Det verkar alltså som att någon vill förstöra Black Creeks rykte. Frågan är bara vem och varför?

Till gården hade Kitty, George och Bess åkt för att eventuellt köpa en andel. Det skulle betyda att de får färsk, frukt och grönsaker från gården. Priset är rimligt, samtidigt som det gör det möjligt för bönderna att kunna driva gården. Dessutom är det ett bättre allternativ för miljön. Alla verkar vinna. Om det inte vore för den där obehagliga E. colin som slog till.

E-coli finns oftast där djur finns, eller så har de överförts genom att någon utrustning har varit förorenad. Men Sam säger att de alltid är väldigt noga med renligheten. Han förstår inte hur E. colin kan ha förorenat hans grödor. Kitty börjar snart misstänka att det rör sig om sabotage och hon bestämmer sig för att försöka lista ut vem som ligger bakom.

Boken

Det här är den nionde boken i bokserien Nancy Drew Diaries. Den nyaste serien med Kitty i huvudrollen. Den första boken i serien släpptes 2013 och sedan dess har böckerna kämpat för att nå sin publik. De är skrivna i jag-form och verkar vända sig till en något yngre publik än de klassiska böckerna.

Den här boken kom ut 2015, som vanligt under pseudonymen Carolyn Keene. Den verkliga författaren är i nuläget fortfarande okänd.

Några teman som börjar återkomma i dessa böcker är dels ett intresse för olika miljöfrågor. Det här den andra boken som tar upp ämnet och det kommer inte att vara den sista. En annan återkommande sak är att brottet utgörs av någon sorts sabotage.

Organiska grönsaker
Vem tycker illa om organiskt odlade grönsaker?

Slutsats och betyg

Jag tycker nog ändå att de här böckerna blir bättre och bättre. Trots att de alltid handlar om sabotage. Det här mysteriet håller ihop rätt så bra. Det är också mörkast hittills. Upplösningen innehåller både skjutvapen och knivar och blodiga höns. Rätt så obehagligt med andra ord…

Dessutom utför Kitty faktiskt riktigt detektivarbete i den här boken. Istället för att bara gå runt och fundera på sina listor över misstänkta som hon gjort i vissa böcker.

Sedan gillar jag att boken känns modern också. Att den handlar om organiskt odlad mat och hållbarhet känns mer aktuellt nu än när boken skrevs. Det känns också förvånande eftersom den kommer från USA. Författaren måste komma från Portland helt enkelt. 😉

En sak som jag inser stör mig mer än jag vill är ändå omslagen till den här serien. Jag gillar inte att Kitty ser så himla barnslig ut. I den här boken blir gapet förmodligen lite extra påtagligt. Boken är mörk och lite läskig, men den ser ut som en barnbok.

Jag tänker ändå inte låta det hindra mig från att ge den här boken en fyra i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Omslaget.
Bäst: Känslan när man tror att hönorna är döda när det sedan visar sig att de kommer att överleva. Yes!!

Övrig information

Antal sidor: 171
Första upplagan
Publicerad i USA den 12:e maj, 2015 av Aladdin
Finns även som ljudbok men bara på engelska.

Ingår i serien Nancy Drew Diaries
Föregående bok: The Magician’s Secret
Nästa bok: A Script for Danger

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *