The Elusive Heiress

Carson Drew behöver Kittys hjälp. En av hans klienter håller på att bli gammal och vill återförenas med sin försvunna dotter. Spåren leder till Cheyenne i Wyoming. På resan dit träffar Kitty en flicka som ska åka hem till sin mamma men mamman kommer inte för att hämta flickan vid flygplatsen. Snart visar det sig att även hon är försvunnen…

Kitty bestämmer sig för att försöka att hjälpa den lilla flickan. Mamman kan ju inte bara ha gått upp i rök.

Samtidigt har Carson åkt till Kanada för att försöka nysta i mysteriet från en annan ände. Men han börjar snart uppträda konstigt. Han ringer inte när han har sagt att han ska ringa och snart är även han försvunnen.

Till sin hjälp för att lösa mysteriet har Kitty Ned. Bess och George är upptagna med andra saker. En stor del av historien utspelar sig också i samband med den årliga rodeo- och westernfestivalen, Frontier Days.

Boken

I USA kom den här boken ut 1982 och enligt den amerikanska utgivningsordningen kom den ut efter Kitty och den svarta gamen och före Kitty och det gamla porträttet. För andra gången i ordningen är det Sharon Wagner som styr författarpennan.

Det här är också en av de böcker som B. Wahlströms valde att hoppa över och den översattes aldrig till svenska. Det är andra gången som det händer och jag börjar misstänka att det har något med teamarbetet att göra. I The Twin Dilemma (den första Kittyboken som man hoppade över), löser Kitty mysteriet med bara George och Bess. I den här boken är bara Ned hennes vapendragare. Kanske trodde B. Wahlströms att flickor ville läsa böcker om hela gänget? För det kan väl inte bero på att rodeo och vilda västern är så främmande. Wahlströms gav ju ut massor med häst- och Cowboyböcker. Böckerna är inte heller utmärkande dåliga, så det kan ju inte bero på det heller.

Som sagt var så utspelar sig den här boken i samband med Cheyenne Frontier Days. Det en av världens största westernfestivaler som årligen lockar över 200 000 besökare. Första gången den anordnades var redan 1897. I nuläget pågår festivalen i tio dagar som sker i samband med den sista veckan i juli. Nedan hittar du lite bilder på hur det ser ut.

I boken deltar Kitty i paraden. Hon råkar också ut för en ilsken tjur. Ned å andra sidan engagerar sig mest i hästsport. Särskilt som lekledare för de små.

Kitty i närkontakt med tjur
Kitty i närkontakt med tjur.

En annan intressant sak med den här boken är att mysteriet känns som en hyllning till gamla tiders Kitty. Där girigbukar är på jakt efter något arv som rättmätigen tillhör någon annan. Då är det Kittys uppgift att se till att arvet kommer i rätta händer.

Det är också en av alla de böcker som Carson blir kidnappad i. Han har en tendens att bli det ibland.

Slutsats och betyg

Jag gillar den här boken och tycker att den är bättre än ”The Twin Dilemma”. Mysteriet är bra och miljön är mysig. Det enda som saknas är en skatt och några lönnrum. Då hade det här varit perfekt.

Det är också den andra boken jag läst på kort tid där Kitty får ta hand om en liten flicka. VI träffade ju Midge i Kitty och tjuvgömman och här har vi Jennifer. De är olika varandra men gemensamt är att de lockar fram något nytt hos Kitty. Hon blir moderlig och lite mjukare. Jag gillar omväxlingen.

Allt detta gör att jag ger den här boken en stark fyra i betyg och det är synd att den aldrig översattes till svenska.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Vissa partier går lite långsamt kanske och eventuellt hade boken kunnat kortats ner något kapitel. Men det gjorde man inte med Kittyböcker. Inte när den här skrevs. Då skulle det vara 20 kapitel, inte mer, inte mindre!

Bäst: Allt som har med rodeon att göra. Jag gillar också att boktiteln låter som en/ett Parry Mason bok/avsnitt – ”The Case of the Dubious Bridegroom”, ”The Case of the Cautious Coquette” eller ”The Case of the Negligent Nymph”. 😀

Övrig information

Antal sidor: 206
Wanderer Books
Bokomslag: Ruth Sanderson
Utgivningsår i USA: 1982
Bokens olika omslag.

Föregående bok (enligt den amerikanska utgivningen): Kitty och den svarta gamen
Nästa bok (enligt den amerikanska utgivningen): Kitty och det gamla porträttet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *