The Vanishing Game – Bröderna Hardy

Efter flera års förfall slår Bayports nöjespark Funspot åter upp dörrarna. Den här gången är den beväpnad med en ny spännande attraktion, G-force. Till en början går allt bra. Ungdomarna älskar den nervkittlande åkturen. Sedan märker de att en de medresenärerna spårlöst försvunnit, mitt i åkturen. Hon finns ingenstans men bröderna är fast beslutna att hitta henne.

Det är inte bara flickans liv som står på spel. Joes nya flickvän, Daisy, är dotter till ägaren av nöjesparken och hennes familjs framtid står också på spel. Om nöjesparken måste stänga kommer hennes pappa att gå i konkurs.

Snart försvinner ytterligare en person i samband med att ha åkt G-force och snaran dras åt ytterligare. Kommer bröderna att lyckas hitta de försvunna personerna och rädda nöjesparkens rykte?

Boken

Det här är den tredje boken i bokserien Hardy Boys Adventures. En ny serie Hardyböcker som i dagsläget innehåller ett 20-tal böcker- nya publiceras hela tiden.

I USA kom just den här ut under 2013. Den har däremot aldrig översatts till svenska. Den fanns däremot tillgänglig på engelska, i en bokapp nära dig.

Ett utmärkande dra för Adventuresserien är att den är skriven i jag-form. Där vartannat kapitel är är skrivet ur antingen Franks och Joes perspektiv.

Som vanligt skrevs boken under pseudonymen Franklin W. Dixon. Den verkliga författaren bakom den här boken är hittills okänd.

När jag sedan googlade på verklighetens G-force hittade jag faktiskt ett par stycken. En berg-och-dalbana och så den här. Döm om min förvåning när det också visade sig att den var olycksdrabbad. En person omkom i den får något år sedan enligt nyhetsinslaget nedan. Olyckan skedde efter att boken skrevs, så handlingen och olyckan är inte relaterade. (Den ser inte riktigt ut som den beskrivs i boken heller).

Slutsats och betyg

Jag har ju insett att jag fördrar Adventuresserien framför Kittymotsvarigheten – Nancy Drew Diaries. Mysterierna är bättre och pojkarna får jobba mer för brödfödan. Ibland kan det nämligen gå en hel bok i Kittyserien utan att hon egentligen har gjort något riktigt detektivarbete. Det gäller inte Hardybröderna. De börjar till exempel alltid med en ordentlig Googlesökning, något som den nya Kitty missat i flera böcker. I den första boken var hon dessutom väldigt förvånad över all information som fanns på internet. Lite anmärkningsvärt kan man tycka.

Det ska ändå sägas att båda serierna har en rätt så skön humor. Det uppskattar jag.

Även den här boken har ett bra mysterium. Två personer försvinner spårlöst i en åkattraktion. De är ju för besynnerligt. Jag gillar också att känns rätt så verkliga i sina skildringar av verkligheten. De har känslor och funderingar. Dessutom gör jag-perspektivet att Frank och Joe verkligen blir två olika individer inte bara ett brödrapar som man klumpar ihop.

Efter den förra boken var jag ändå lite orolig. Den var nämligen inte så särskilt bra. Den här boken är ett uppsving. Upplösningen var svårgissad men logisk och jag ger den här boken en fyra.

Det ska dessutom tilläggas att jag påbörjat nästa bok i serien och det verkar som att de hänger ihop på något sätt.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Att scenen på framsidan inte äger rum i boken alls.
Bäst: Att Joe liksom jag själv inte gillar åkattraktioner. Han mår rätt dåligt av dem. Särskilt i scenen när han åker G-force timme ut och timme in. Men vad gör man inte för att försöka lösa ett mysterium (och imponera på Daisy)?

Övrig information

Antal sidor: 144
Första upplagan
Bokomslag: Kevin Keele
Publicerad i USA den 4:e juni, 2013 av Aladdin
Finns även som ljudbok men bara på engelska. Teaser:

Ingår i serien Hardy Boys Adventures
Föregående bok: Mystery of the Phantom Heist
Nästa bok: Into Thin Air

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *