Vilka är likheterna mellan Nancy Drew-serien och Kittyböckerna?

Bygger Nancy Drew på en verklig bok och hur skiljer sig karaktärerna i serien från dem i böckerna? Här kommer svaren på dem och andra frågor kring den nya Kittyserien.

Nej, serien bygger inte på någon speciell bok med Kitty. Däremot påminner känslan i serien mest om den som finns i seriemagasinen med Kitty. Den utspelar sig i Bayport som ligger nära kusten och staden påminner en hel del om TV-seriens Horseshoe Bay.

På det hela taget är det heller inte särskilt vanligt att människor blir mördade i Kittyböcker, inte förrän på 90-talet. Seriemagasinen har däremot varit lite mörkare än böckerna. Där har Kitty dessutom en mycket mer komplicerad relation till sin pappa som liknar den i serierna.

Referenser från böckerna

Men serien bjuder på en hel del easter eggs – gömda överraskningar och referenser, som inbitna Kittyfantaster känner igen.

I det första avsnittet avslöjas det till exempel att Kitty bor på en gata som heter River Heights Drive. Det är en referens till hennes egentliga hemstad som heter River Heights.

I första avsnittet görs också referenser till en del tidigare fall som Kitty löst. Främst nämns fallet med The Hidden Staircase som heter ”Kitty i spökhuset” på svenska. Sedan fladdrar en anslagstavla förbi med tidningsurklipp från hennes gamla fall. Där känns historierna igen från ”Kitty och den hemliga grottan”, ”Kitty och den heliga elefanten”, ”Kitty och den försvunna galjonsbilden”, ”Kitty och spindelmysteriet”, ”Kitty hittar en skatt”, med flera.

Referenserna syns också i vissa avsnitts titlar som avsnitt sex som heter The Mystery of Blackwood Lodge och syftar till ”Kitty och spöket på Stora Skuggan”. Avsnitt nio har dessutom snott namnet från boken ”The Hidden Staircase”.

I det sjätte avsnittet hamnar Kitty på en mystisk maskeradbal som är en tydlig flirt med boken ”Kitty och den maskerade mannen”.

I serien visar det sig också att mordoffret, Tiffany höll på att renovera ett hus som heter Lilac Inn. Det är en referens till ”Kitty och diamantstölden” som utspelar sig på ett ställe som heter just Lilac Inn.

Så småningom dyker också en gammal klocka upp i serien och det är en referens till den allra första boken om Kitty, ”Kitty som detektiv – klockmysteriet”.

Kitty och klockan från omslaget till den allra första boken om Kitty/Nancy Drew.
Kitty och klockan från omslaget till den allra första boken om Kitty/Nancy Drew.

Sedan dyker självaste Pamela Sue upp i pilotavsnittet av serien. Hon spelade Kitty i en underskattad serie från 70-talet. I den här versionen spelar hon istället ett medium som heter Harriet Grosset. Namnet är en referens till affärskvinnan och författaren Harriet Stratemeyer, liksom bokförlaget Grosset & Dunlap som publicerade de första Kittyböckerna.

Karaktärerna

I serien har man också gjort en hel del förändringar när det gäller karaktärerna. George och Bess verkar inte vara kusiner längre och de är inte bästa kompisar med Kitty. Ned kallas för Nick och hans kompisar Burt och Dave har inte dykt upp alls hittills. Ned är dessutom bilmekaniker istället för collagekille och jock.

Det visar sig också att Kittys mamma nyligen avlidit i serien. Medan hon dog när Kitty var 3-5 år i böckerna. I serien gör det Kittys och pappans (Carson) relation lite trasslig, precis som i seriemagasinen med Kitty. Annars brukar Carson alltid stötta Kitty i böckerna och de har en rätt så fin relation.

I serien framgår det också att Bess är homosexuell, alternativt bisexuell. Annars brukar det vara George som får komma ut ur garderoben. Det gjorde hon till exempel i serieversionen.

Många höjde också på ögonbrynen när hela serien började med att Kitty själv hade sex. Det brukar hon nämligen inte ha. Inte i några versioner alls, förrän nu.

Det finns säkert fler referenser än de jag nu listat och fler lär komma. Du kanske själv har hittat några? lämna gärna en kommentar och berätta. 😀

En av de mest klassiska omslagen till en Kittybok, ”The Hidden Staircase” (t.h.). Senare i ett klipp från serien (t.v.). Episod nio kan vi gissa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *