Kitty och den försvunna skattsökarkartan

I samband med ett skeppsbrott separeras två tvillingbröder från varandra. Flera år senare träffar den ena av dem Kitty och ber henne om hjälp. Han har nämligen den ena halvan av en skattkarta som hans pappa lämnade efter sig. Den andra halvan har hans tvillingbror. De är inte enäggstvillingar och har inte setts sedan skeppsbrottet. 
Kitty tar sig an fallet. Men hon är inte ensam. Tätt i hälarna har hon några farliga typer som har bestämt sig för att hitta skatten före Kitty.

Det amerikanska originalomslaget.

Lönnrum i en Kittybok är bland det bästa som finns. Så har jag alltid känt. Och det ska sägas att den här boken tillfredställer det behovet. Det är viktigt.

Innan jag läste den här var jag faktiskt lite skeptisk. Framsidan är inte den bästa. Kitty ser snarare ut som 35 än sina 16 år. Men döm inte boken efter omslaget. Den här är bra. Den bjuder på skattjakt, hemliga rum, kidnappningar och små minatyrskepp som kanske innehåller mer än man kan tro.

Jag gillar sånt här.

I boken får vi också träffa änkan Mrs Chatham och den lilla uppfostrade flickan Trixie som vill lära sig att spela piano.

Varm i kläderna

Det här är Mildred Wirt Bensons sextonde bok om Kitty och totalt är det den nittonde. Hon har onekligen blivit varm i kläderna. Ursprungligen skrevs den 1942.

Ett par saker är intressanta med den. För det första så figurerar kriget i en snabb passage. Den skrevs ju under pågående världskrig och som jag skrev i recensionen om ”Kitty och koffertens hemlighet” så påverkade det även böckerna. Därför, på sidan 82 hittar jag:

En maskin som ska användas för kriget nämns på sidan 82.
En maskin som ska användas för kriget nämns på sidan 82.

En annan intressant sak som jag upptäckte med boken är att Ned omnämns som pojkvän på sidan 142.

Ned och Kitty blir ett par.
Pojkvänner?

Redan i ”Kitty i det öde huset” ska det ha fastställts att Kitty och Ned dejtar varandra exklusivt. Den passagen missade jag i den boken. Istället hittade jag den här. Grattis Kitty och Ned. 🙂

På omslaget till den norska versionen av den här boken kan man också se Ned i kött och blod (…nåja).

Betyg

Lönnrum
Vafals!!! Ett hemligt rum!

Jag gillar den här boken. Så jag kan redan nu säga att det blir en fyra. En rätt så stark sådan. Historien håller ihop bra och utvecklas i en lagom takt. Den bjuder också på några överraskningar även om logiken inte alltid finns där. Som vanligt är finns slumparna där. Men, som sagt, jag är väldigt svag för lönnrum, nedgrävda skatter och sådant.

Illustration från den amerikanska versionen av boken.
Illustration från den amerikanska versionen av boken.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Overkliga slumpar – Att Neds klasskamrat av en händelse råkar vara släkt med en annan viktig person i boken.
Bäst: Lönnrummet.

Övrig information

Antal sidor: 191
Andra upplagan
Tryckt i Falun, 1977
Bokomslag: Bertil Hegland
Boknummer Wahlströms: 1097-1098
Upplagor:
1 – 1961
5 – 1967
8 – 1974
9 – 1976
10 – 1978
11 – 1980
12 – 1992

Originaltitel: The Quest of the Missing Map
Utgivningsår i USA: 1942
Bokens olika omslag.

Föregående bok: Kitty i det öde huset
Nästa bok: Kitty och det mystiska juvelskrinet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *