Kitty och Varuhusmysteriet

Den tunga lagerdörren slog igen med ett klickande ljud. Någon hade låst in dem! Kitty, George och Bess såg på varandra under tystnad. Skräcken lyster ur deras ögon när det gick upp för dem att de var inspärrade i ett litet lagerrum, där ingen kunde hitta dem. 
Så hörde flickorna något som fick deras blod att frysa till is. Från andra sidan dörren kom ett skratt – ett lågmält, ondskefullt, grymt skratt…

Chicagos största och lyxigaste varuhus har drabbat av en mystisk ”skämtare”. Men de i början oskyldiga skämten övergår snart i blodigt allvar och Kitty får i uppdrag att försöka lösa mysteriet. Den enda ledtråden hon har är de spelkort som hittats i varuhuset – med en bild av ett skräckinjagande, grinande jokeransikte. Ska Kitty lyckas hitta varuhussabbotören innan någon kommer till allvarlig skada.

För att lösa mysteriet går Kitty, George och Bess undercover och tar anställning på varuhuset. Det gör inte minst Bess glad.

Det hela utvecklar sig så småningom till ett rätt så intrikat mysterium…

Boken

Yippi kuckeliku mamas boy!
Bruce Willis gjorde storsuccé med den första Die Hard-filmen samma år som boken kom ut.

I USA gavs ”Kitty och Varuhusmysteriet” ut 1988. Det dröjde inte många år innan boken även kom ut på den svenska marknaden, 1990. I Sverige gavs den då ut i den onumrerade serien.

Bakom pseudonymen Carolyn Keene döljde sig den här gången Eileen Hehl.

Annars är boken känd för en rätt så extravagant helikopterscen mot slutet av boken. Den påminner om scener ut dåtidens actionfilmer. ”Die Hard” till exempel, som kom ut samma år.

Slutsats och betyg

Som jag börjar förstå det hela så känns böckerna i den onumrerade serien lite bättre och lite exklusivare än de andra Kittyböckerna som gavs ut i samma veva. Man verkar liksom ha lagt ner lite mer krut på de här böckerna, med ett skimrande Kitty på framsidan och en läskig jokerbild innan varje kapitel.

Med tanke på det ställer jag mig lite frågande till titeln. På engelska heter den här boken ”The joker’s revenge” (översätts; Jokerns hämnd) som låter hur spännande som helst. Att det sedan blir Varuhusmysteriet på svenska känns som en riktig blunder. Omslaget känns inte helt klockrent heller (se gärna det franska istället, längre ner på sidan).

Boken är mycket mer en bok om Jokerns hämnd än något annat. Mina tankar gick faktiskt till ”The Dark Knight” när jag läste boken. Även om Kitty givetvis saknar allt mörker. Men plotten – med mystiska olyckor och jokerkort som lämnas kvar. Nog tusan har författaren inspirerats av Batman.

Jokern
Heath Ledger i hans episka tolkning av Jokern. Med kort och allt.

Sedan tycker jag att mysteriet är bra. Jag hade mina misstankar men blev ändå lite överraskad… Bäst av allt är den mycket dramatiska upplösningen. Det är Kitty på steroider och det blir en fyra för den här boken.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Den svenska titeln.
Bäst: Helikopterhoppet.

Övrig information

Antal sidor: 159
Första upplagan
Tryckt i Ungern, 1990
Bokomslag: Bob Berran

Upplagor:
1 – 1990

Originaltitel: The joker’s revenge
Utgivningsår i USA: 1988

Bokens olika omslag

Föregående bok: Kitty och den fasansfulla skepnaden
Nästa bok: Kitty och Bröderna Hardy Det sjunkna piratskeppet

Föregående bok enligt originalutgivningen: Kitty och den stulna brudslöjan
Nästa bok enligt originalutgivningen: The Secret of Shady Glen (aldrig utgiven i Sverige)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *