Monstret i dammen – Bröderna Hardy

Knappt har lugnet efter det föregående mysteriet lagt sig innan Hardypojkarna åtar sig nästa. Den här gången gäller det Samuel Blackstone och hans bror Ruel Rand. De bor i husen bredvid varandra och delar på landområdet mellan dem. Sedan länge har de ändå varit bittra fiender och nu verkar en av dem vilja skada den andra. Trots detta attackeras båda. Enligt sägnen finns det dessutom en skatt nergrävd någonstans på landsnutten mellan dem. Där verkar det dessutom bo ett läskigt monster…

The hidden harbor mystery
Det amerikanska originalomslaget.

Bröderna åtar sig fallet på uppdrag av tidningsredaktören Bart Worth som har blivit anklagad för förtal av den ena brodern. Så istället för att åka på semester med Chet tar de med sig honom till Larchmont i Georgia istället, för att lösa ett nytt mysterium. 

Väl där springer bröderna på en hel drös med mystiska personer, hemliga rum och gamla rykten om någon sorts smuggling.

Till en början tror Hardypojkarna att fallet ska bli lätt men det kommer visa sig betydligt farligare och mer komplicerat än de först trodde.

Boken

Det här är en intressant bok. Den skrevs ursprungligen 1935, enligt utsago av Leslie McFarlane. Men det har alltid rått en debatt om det verkligen stämmer. I originalversionen skiljer sig nämligen stilen avsevärt från hans vanliga sätt att skriva.

Nu har jag inte läst den versionen eftersom det visar sig att den första versionen av den här boken aldrig gavs ut i Sverige. Kanske för att den innehöll så mycket stereotyper som inte passade vid tiden för den svenska utgivningen (1969). Istället bygger den svenska utgåvan på den reviderade amerikanska versionen som skrevs av James Beuchler 1961. Det ska sägas att den svenska översättningen innehåller N-ordet men den ska ändå vara bättre än originalberättelsen. Den första och andra versionen av den här boken är dessutom helt annorlunda – trots att de har samma titel. Till exempel är den första versionens huvudskurk borta – en ung svart man som i boken beskrivs av Frank som ”den värsta skurk som vi någonsin har stött på”. I den berättelsen talas det också om lynchningar. Något som tyvärr fortfarande var en verklighet i den amerikanska Södern när den boken skrevs.

Enligt dem som har läst boken ska den största likheten mellan de olika versionerna vara att båda utspelas i den amerikanska Södern. I båda berättelserna spelar dessutom historien en viss roll – inbördeskrig och smuggling.

Den senare versionen av boken utspelas främst i en stad som heter Larchmont. Jag försökte hitta den men lyckades inte. Enligt hardyboysonline.net ligger staden först bara i på sydkusten av USA (i originalversionen). I den reviderade versionen placerar man sedan staden i Georgia. Staden ska ha ett litet torg med rådhus. Dessutom har staden en hamn som användes till olika sorters smuggling. Den ligger dessutom i närheten av en ö som pojkarna blir strandsatta på. Enligt mina eftersökningar verkar inte staden finnas i verkligheten. I alla fall inte under det namnet. Istället letade jag rätt på lite andra bilder som känns relevanta.

Lite bilder från Georgia som känns relevanta för den här boken. Smugglare, en plantage och en damm. Däremot hittade jag inget monster. 😛

Slutsats och betyg

Jag gillar verkligen stämningen i den här boken. Södern och dess historiska inslag. Sedan går man aldrig egentligen in på de mörkare delarna något närmare eller lägger någon moralisk värdering i att saker är på vissa sätt. Merparten av mysteriet äger rum i anslutning till en gammal plantage och en av huvudpersonerna har svarta ”betjänter”. Å andra sidan är det förmodligen inte heller den här bokens uppgift att göra det.

Med det sagt. Har man tålamod med allt ovannämnda så är det här ändå ett rätt så bra mysterium. Jag gillar monstret i dammen sedan är det allt lite klurigt att försöka lista ut hur allt hänger ihop. Jag gillar också att Chet dyker upp med sina lustigheter. Som när stormen kommer och han är ensamt ansvarig för allas tillhörigheter.

Alla de här delarna gillar jag, liksom när pojkarna blir strandsatta på den där ön.

Sedan finns det en del saker som jag undrar över också. Som hur många saker brukade pojkar ha i sina fickor på 30-talet.

Joes byxficka
För någon bok sedan hade Joe en pappmugg i fickan. Hur mycket saker bär han runt på egentligen?

Sedan blir jag mycket imponerad när pojkarna visar prov på sina kemikunskaper:

Det här låter i och för sig rätt så vanskligt.

Allt detta ledde till en rätt så spännande bok som jag ger en stark fyra i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Användandet av N-ordet men jag är glad att jag slapp läsa den första versionen av den här boken. Den verkar bedrövlig när det gäller stereotyper.
Bäst: Franks kemikunskaper och Chets list.

Övrig information

Antal sidor: 190
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1967
Bokomslag: Ola Ericson
Boknummer: 1386-1387
Upplagor:
1 – 1967
2 – 1972
3 – 1975
4 – 1977
5 – 1979
6 – 1985
7 – 1991

Originaltitel: The Hidden Harbor Mystery
Utgivningsår i USA: 1935 (eller egentligen 1961)
Bokens olika omslag.

Föregående bok: Mysteriet med den röda handen
Nästa bok: Mannen som försvann

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *