Mary, Lou och tornspöket

Lou skötte sig riktigt fint under sin första flyglektion. Men när det var Marys tur att hålla i spakarna hände plötsligt något. Instrumenten började krångla, flygplanet råkade i spinn och till slut måste flygläraren ta över och nödlanda. Kunde flygplansfelet ha något att göra med mysteriet i Old Bridge? Det verkade nästan så!

The clue in the ivy
Det amerikanska originalomslaget till boken.

Här blir det både spöken, hemliga skatter och romantik. Allt när Danasystrarna försöker komma underfund med vad som egentligen är i görningen i klocktornet i Old Bridge. Vissa nätter kan man höra någon spela på tornets orgel och många av stadens invånare tror att det är ett litet barn som hemsöker tornet.

Samtidigt försöker flickorna rädda stadens skola, så att den inte säljs till utbölingar som egentligen inte bryr sig, som Lettie Briggs. Hon försöker övertala sin pappa att ta över skolan. Kommer hon lyckas eller kommer Mary och Lou att kunna hindra henne.

Boken

I vanliga fall brukade de komma ungefär en Mary & Lou-bok per år. Men mellan den här boken och den innan han det faktiskt gå hela åtta år. Det berodde på att man faktiskt avbröt serien däremellan. Sedan bestämde man sig för att plocka upp den på nytt 1949, även om det sedan dröjde tre år till, innan en ny bok i serien publicerades. Och det var den här. I samband med nypubliceringen bestämde man sig också för att uppdatera omslagen. Man tog bort den gamla Art Deco-stilen och ersatte den med någon actionscen från boken, lite likt Kittyböckernas omslag.

För nionde gången återvänder också Mildred Wirt Benson som Mary & Lou-författare, under pseudonymen Carolyn Keene så klart. Till saken hör också att hon faktiskt skrev boken redan 1944, innan man bestämde sig för att lägga ner serien. När man sedan återupplivade serien fortsatte man bara där man slutade, med Mildreds gamla bok.

Kvinnlig pilot på 40-talet.
Kvinnlig pilot på 40-talet.

Förutom bokens spännande historia är den också intressant eftersom flickorna börjar ta flyglektioner i den. Precis som Kitty gör i några böcker.

En annan sak som sticker ut i boken är den obehagliga scenen med den döda katten. När det gäller just sådana här saker har mycket hänt på 70 år. Så här skulle man inte skriva om kattlik idag. Vi skulle beskriva det hela mycket mer känslomässigt idag.

Slutsats och betyg

Jag blev mycket positivt överraskad av den här boken. Generellt har mina förväntningar på Mary & Lou-böckerna sänkts, efter ett antal mindre bra historier. Här är det flyglektioner, romantik, ett inte alltför komplicerat mysterium – som dessutom innehåller både spöken, skatter och hemliga gömmor. Det är klart jag känner mig nöjd.

Det enda jag egentligen har på min minussida är miljön. Genom boken saknar en känsla för Old Bridge. Jag vet egentligen inte alls hur det ser ut där.

Trots det räcker alla de andra godbitarna långt och jag ger den här boken en fyra i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Döda katter.
Bäst: Att Mildred äntligen börjar ge systrarna egna personlighetsdrag. Jag gillade också den förvånade upplösningen.

Övrig information

Antal sidor: 196
Femte upplagan
Tryckt i Falun, 1972
Bokomslag: Lennart Frantzén
Boknummer Wahlströms: 1654-1655

Originaltitel: The Clue in the Ivy
Utgivningsår i USA: 1952
Bokens olika omslag.

Föregående bok (enligt den amerikanska utgivningen): Mary, Lou och det mystiska X-et 
Nästa bok (enligt den amerikanska utgivningen): Mary, Lou och den magiska ringen

Föregående bok (enligt B. Wahlströms utgivning): Mary, Lou och det mystiska X-et 
Nästa bok (enligt B. Wahlströms utgivning): Mary, Lou och den magiska ringen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *