9 fall för Kitty och Bröderna Hardy

Skåpbilen stannade framför det fallfärdiga huset. Två män klev ur och gick genom porten. En tredje, som bar på en lykta sällade sig till dem.
Kitty, Frank och Joe var tacksamma över mörkret. Från sin utkiksplats kunde de se rätt in genomett av fönstren. De tre männen slig sig ner på golvet och den som gått sist ställde lyktan på en trälåda.
– Det är samma man som på Kittys teckningar, viskade Frank.
Längre hann han inte förrän en gäll stämma hördes…

”Både Kitty och Bröderna Hardy är vana vid mysterier. Det måste bli något alldeles extra när de slår sina kloka huvuden ihop för att lösa nio mycket knepiga fall.” Så står det på baksidestexten.

Två i en

Super sleuths 2
Den andra Super Sleuths-boken.

Kitty och Bröderna Hardy började lösa mysterium för första gången i TV-serien som sändes på 70-talet. De inspirerade Stratemeyersyndikatet att skriva en berättelse där trion löste en ny gåta ihop. Den 16 december 1980 publicerades ”The Secret of Mountaintop Inn” (”Mysteriet på bergshotellet”) i tidningen Family Circle magazine. Den kallades då ”Nancy Drew och The Hardy Boys Solve A Christmas Mystery” och den blev mycket omtyckt.

Den ledde till att fler kortare historier skrevs och så småningom gavs ”Super Sleuths I” ut, 1981. Den blev också mycket populär, varpå en uppföljare gavs ut 1984.

Det är på dom två böckerna som ”9 fall för Kitty och Bröderna Hardy” bygger. De ursprungliga böckerna innehöll sju mysterium var. Wahlströms valde ut nio av dessa 14 historier som de gav ut i sin version.

Omslaget på boken är samma som man använde för den första novellsamlingen i USA. På det återanvände man bilder på Kitty, Frank och Joes från andra böcker. Hardypojkarna kommer från omslaget till ”The Four-Headed Dragon” och Kitty kommer från ”The Twin Dilemma”. Ingen av dessa böcker gavs ut på svenska.

Som jag har förstått det hela skrevs dessa historier oftast av samma personer som arbetade med Kittyböckerna. Mellan raderna kan man därför förstå att det var Kittyläsarna som man gärna ville introducera för Bröderna Hardy. Så att de kanske började köpa de böckerna också. Riktigt så enkelt fungerade det inte. Men de här böckerna blev startskottet för ”Super Mystery”-serien. Originalserien består av 36 böcker där Kitty och Bröderna Hardy löser mysterium ihop. Några av dem översattes till svenska. En av dem gavs ut med numrerad röd/grön rygg (nr. 2500) medan de flesta gavs ut i den onumrerade serien.

Novellerna och betyg

De nio novellerna som ingår i den här boken är:

 1. Illustration till 9 fall för Kitty och Bröderna Hardy
  Plötsligt försvinner stegen för Kitty i ”Spöket i kyrktornet”.

  Stulen identitet – Där Joe plötsligt får mystiska föremål skickade hem till sig. Var kommer dom ifrån?
  Den här tyckte inte jag var något vidare. Den får en etta.

 2. Skatten i Piratviken – En man försöker plötligt sabotera vindsurfingturen för Kitty. Vem är mannen och varför vill han förstöra?
  Den här är lite bättre, men fortfarande inget vidare. Den får en tvåa.
 3. Den bepansrade damen – Det verkar spöka på en gammal teater och mystiska saker händer. Kitty, Frank och Joe tar sig dit för att försöka lösa myteriet. Kan det ha något att göra med en gammal rustning?
  Den här är bättre. Bara titeln är lysande. Den får en trea.
 4. Mysteriet med spegellabyrinten – I Bayport bor Marilyn vars pappa var en väldigt förmögen man. Nu har hans bror dykt upp och han påstår att han var skyldig honom pengar. Marilyn känner sig inte säker så hon ber deckartrion om hjälp. De kommer leda dem in i en labyrint av speglar.
  Det är roligt att den utspelar sig i Bayport och att Hardybröderna är så gymnastiska. Det blir en svag trea.
 5. Korsordsmysteriet – Området plågas av flera bankrånare. Joe, Frank och Kitty är dem på spåren och de misstänker att de kommunicerar med hjälp av tidningarnas korsord.
  Den här historien är rätt så korkad. Det blir en etta.
 6. Spöket i kyrktornet – En forntida epidemi ligger till grund för det här mysteriet. När Kitty och bröderna deltar i en utgrävning händer konstiga saker. Folk börjar prata om vålnader. Men är det verkligen sant?
  Det här gillar jag, historiska element, spöken och benknotor. Den får en fyra
 7. Mysteriet på bergshotellet – Den första novellen om deckartrion. I den har några av gästerna på bergshotellet försvunnit, bland annat killen som spelade Tomten. Saker har också försvunnit från hotellet. Trion försöker reda ut vad som egentligen har hänt.
  Det här är ok, mysigt med snön och tomten. Det blir en tvåa
 8. Den sista tiden har ett antal olika bränder brutit ut. Det sker alltid tidigt på morgonen. En viss skåpbil verkar också alltid vara i närheten när bränderna byter ut. Kitty, Frank och Joe är snart pyromanen i hållarna.
  Den här är helt ok. Den får en trea.
 9. En farlig flygfärd – Ombord på planet finns en farlig terrorist. Dessutom har flera passagerare, inklusive piloten, plötsligt insjuknat i plötslig magsjuka. Kitty och Bröderna Hardy befinner sig minst sagt i en knivig situation.
  Den här tyckte jag var riktigt bra och klurig. Den får en fyra.

På det stora hela tycker jag att mysterierna är lite väl korta. Vilket gör både dem och personerna i dem mindre komplicerade och nyanserade. Bokens två riktigt bra historier gör inte att det räcker till mer än en tvåa i totalt betyg.

Bäst och sämst

Sämst: Att tjuvarna i korsordsmysteriet gång på gång inte har en aning om hur de andra ser ut i gänget verkar onödigt komplicerat. Inte undra på att de åker fast rätt så snart.
Bäst: Den sista historien var riktigt bra.

Övrig information

Antal sidor: 151
Första upplagan
Bokomslag: Ruth Sanderson / Steven Assel
Illustrationer: Paul Frame
Boknummer Wahlströms: Onumrerad
Upplagor:
1 – 1986

super sleuths 2
Ett alternativ omslag till Super sleuths 2.

Originaltitel: Nancy Drew and The Hardy boys – Supersleuths! 1-2 (1: Mistaken Identity, The Pirate Cove Treasure, The Armored Lady, The Interlocking Maze, The Bank Robbery Puzzle, Clue in the Chimes, The Secret of Mountaintop Inn. 2: Old Masters, Phantom Thieves, A Good Knight’s Work, Purge, HB, A Trail of Diamonds, Danger in the Sky.)
Utgivningsår i USA: 1981 och 1984

Föregående bok: Dubbelvolym: Kitty och Det mystiska juvelskrinet och Kitty I det öde huset 
Nästa bok: Dubbelvolym: Kitty och Skräck-fåglarna och Kitty och Ficktjuven 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *