Kitty och hennes vänner har fått lov att låna en villa i Florida under semestern. Nu ska de lata sig och ha det skönt, tänker de. Men redan på vägen till flygplatsen blir Kitty skuggad och väl uppe i luften fortsätter bekymren. När sedan Kittys pappa försvinner spårlöst förstår alla att så många lata dagar kommer de inte att få under sin semester.
I Florida visar det sig också att en gammal vän till Kittys familj behöver hjälp. Någon bryter sig nämligen in hos den gamla damen Mrs Palmer. Ändå stjäls aldrig något.
Samtidigt är Carson Drew och hans vän Señor Ricardo Segovia ett internationellt brottssyndikat på spåren. Ligan leds av den sluge Otto Stroessner som ingen hittills lyckats stoppa. De håller bland annat på med frimärksförfalskning och syndikatets logga är en svart gam.
Till sin hjälp för att lösa mysteriet har Kitty alla sina vänner, George, Bess, Ned, Burt och Dave.
Boken
Den här boken släptes 1982 på den amerikanska marknaden medan den svenska översättningen dröjde till 1985. Det är också den andra boken som skrivs av Richard Ballad och precis som med ”Kitty och flyktingmysteriet” var idén till boken egentligen avsedd för Bröderna Hardy. I den en av de amerikanska versionerna kallar man till och med Carson för Fenton (Hardybrödernas pappa) istället.
Det finns även en annan miss. I boken hittar Kitty nämligen en spansk tidning och det sägs då att hennes spanska är begränsad. Något märkligt eftersom det i ”Kitty och ficktjuven” påstods att Kittys spanska var flytande. 😀
Boken innehåller annars en hel del intressant information. Bland annat får vi veta att Kittys gammelfarmor hade precis samma hårfärg som Kitty. Det avslöjar Mrs Palmer som har känt familjen Drew sedan Dackefejden.
I boken får Kitty även användning för de flyglektioner som hon tog i ”Kitty och hästtjuven”. I den här boken rattar hon skickligt ett Sjöflygplan genom en dramatisk scen.
I boken verkar det inte heller som att Ned och Kitty är ett par. Det enda som sägs är att Ned svärmar för Kitty och det är ju inte riktigt samma sak.
Sedan har vi hela den här frimärkshistorien. I boken nämns särskilt ett frimärke som kallas ”Svarta Penny”.
Det här var jag givetvis tvungen att kolla upp. Finns frimärket och om det gör det hur värdefullt är det?
Givetvis finns det! Men antingen har Richard eller den svenska översättaren rört till begreppen en aning. ”Svarta Penny” är nämligen bara namnet på de första frimärkena som producerades. De kom ut i Storbritannien den 1:a maj 1840.
Det är däremot inte samma frimärke som det som gavs ut i Guyana. Det kallas nämligen för ”British Guiana 1c magenta” istället. Frimärket är världens kändaste och mest ovanliga. Bara ett exemplar är känt och det såldes på auktion 2014 för hela 91 miljoner kronor!
Slutsats och betyg
Jag tycker att den här boken börjar bra – frimärkstjuvar och ett helt brottssyndikat som ska sättas dit! Kul! Sedan bjuds vi på krutgumman Mrs Palmer som är en rolig karaktär. Men tyvärr tycker jag att allt det potentialet slarvas bort i bokens sista halva. Dessutom har mysteriet en logisk lucka. Om nu inte ens Mrs Palmer vet vad tjuvarna är ute efter hur kan då tjuvarna veta det? Hon påstår ju att hon glömt! Det är konstigt.
Å andra sidan är Kitty riktigt cool i den här boken. Hon flyger plan, räddar sin kidnappade pappa och är riktigt listig.
Sedan är det trist att precis alla hennes vänner följer med. Jag irriterar mig som vanligt på Dave och Burt. Hade man tagit bort dem hade vi kanske kunnat få mer scener med Mrs Palmer istället och det hade varit mycket roligare. Hon behövs ju för historien dessutom.
Nej, jag blev lite besviken, särskilt eftersom jag tyckte att Richards förra Kittybok ”Kitty och flyktingmysteriet” var riktigt bra.
Jag ger den här boken en trea i betyg. Eftersom första halvan är värd en fyra och andra halvan en tvåa.
Bäst och sämst *Spoilervarning
Sämst: Att brottssyndikatet märker olika saker med sin logga (gamen). Varför? Det känns både barnsligt och korkat.
Bäst: Mrs Palmer som bjuder på en hel del fina citat.
Övrig information
Antal sidor: 189
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1985
Bokomslag: Ruth Sanderson
Boknummer Wahlströms: 2364
Upplagor:
1 – 1985
Originaltitel: The Sinister Omen
Utgivningsår i USA: 1982
Bokens olika omslag.
Föregående bok: Kitty och flyktingmysteriet
Nästa bok: Kitty och det gamla porträttet