Mysteriet med den gula fjädern – Bröderna Hardy

Bröderna Hardy hamnar i ett nät av intiger när de försöker hjälpa vännen, Greg Woodson, att hans farfars försvunna testamente. Fallet är särskilt komplicerat eftersom rektorn på den närliggande skolan, Woodson Academy, insisterar på att även han skulle ärva. Så vem har egentligen rätt? Samtidigt lägger den farliga figuren Gula Fjädern krokben för bröderna. Han verkar inte veta var gränsen går och bröderna tvingas riskera livet. Allt för att kunna lösa mysteriet.

The yellow feather mystery
Det amerikanska originalomslaget.

Efter sig har Farfar Woodson efterlämnat ett mystiskt meddelande. Men bröderna behöver mer information för att kunna lösa vad det egentligen handlar om. De tar hjälp av både Chet och Fenton Hardy. Spåren leder till hemliga gömmor och till något som hände på skolan för länge sedan. När Fenton Hardy själv var elev på skolan.

Boken

Den här boken räknas som en klassiker i den ursprungliga serien om Bröderna Hardy. I USA kom den ut 1954 för första gången och den skrevs av William Dougherty.  Boken reviderades 1971 av Priscilla Baker-Carr, men som jag har förstått det är det mesta av originalhistorien kvar.

Den svenska översättningen släpptes 1970. Till saken hör att B. Wahlströms hoppade över en mängd Hardyböcker under den här tiden. De stuvade också om ordningen en del och den här boken är egentligen den 33:e boken i serien. Inte den 18:e. Kronologiskt kommer den ut precis före ”Svarta falkens gåta”.

Boken utspelar sig i trakterna av Bayport där det är vinter. Därför blir det både skridskoåkning, isbygge och slädtur under mysteriets gång. Boken bjuder också på en del kluriga gåtor och hemliga utrymmen. Det är förmodligen på grund av det som den räknas som en klassiker.

Frank gömmer ett dokument på ett hemligt ställe.
En illustration från den amerikanska versionen av boken.

Slutsats och betyg

Jag trodde nog att det här mysteriet skulle vara ett klassiskt indianmysterium men det var helt fel. Mysteriet visade sig istället fläta ihop Fentons förflutna med en arvstvist och hemliga gömmor på en skola. En rätt så spännande mix och jag har ingenting att klaga på när det gäller själva mysteriet.

Sedan tidigare är jag dessutom svag för Bayport när det är vinter. Jag vet inte varför men miljöbeskrivningarna träffar mer rätt och jag önskar att jag läst den under högvinter, när snön låg krispig utanför.

Det som drar ner betyget är skurken. Han är inte helt smart och krånglar till det för sig. Särskilt reagerar jag på att hen inte bränner testamentet när hen kommer över det! Klantigt. Jag tycker också att det ibland blir lite rörigt med alla saker som händer.

Men det är bara pluttgrejer i sammanhanget. Boken är ändå mycket bra och jag ger den en stark fyra.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Skurkarna är inte helt logiska.

Bäst: Alla hemliga gömmor och pussel. Klurigt och kul! 😀

Övrig information

Antal sidor: 198
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1970
Bokomslag: Ola Ericson
Boknummer: 1556-1557
Upplagor:
1 – 1970
2 – 1970
3 – 1975
4 – 1977
5 – 1980
6 – 1986

Originaltitel: The Yellow Feather Mystery
Utgivningsår i USA: 1954
Bokens olika omslag.

Föregående bok: Djonkens hemlighet
Nästa bok: Spöket på skelettön

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *