Böcker av Eva Berlin/Eva Lind/Rut Hall – Lenaböcker, Fallet-serien och Mica

Det var alltid språket som intresserade Eva, redan från tidig ålder. Därför var det inte konstigt att hon senare arbetade både som journalist, författare och översättare. För B. Wahlströms skrev hon ett antal böcker i genren ungdomsdeckare. Samtidigt är hon något av en doldis...

1906 började kallare än vanligt. Samtidigt som Evas mamma var höggravid. Den 17:e januari var det så äntligen dags. En liten flicka tittade och och familjen bestämde sig för att kalla henne Eva Maria. Man kan gissa att pappa Sven, som arbetade som fastighetsmäklare, var stolt. Familjen hade tidigare hetat Berglind men ändrade det till Berlin. Precis som huvudstaden i Tyskland. Själva bodde de i Stockholms södra del.

Flickan utbildade sig, växte upp och träffade så småningom en rysk köpman som hon förälskade sig i. De gifte sig och bosatte sig i Wien. Det var åren innan kriget bröt ut. Tillsammans sysselsatte de sig med att översätta ungdomsböcker från ryska. När kriget sedan närmade sig kan man gissa att livet i Wien blev allt svårare för paret. Det hela slutade i skilsmässa och Eva flyttade hem till Sverige igen.

Totalt skulle de bli tre böcker om Lena.

Väl hemma igen fortsatte Eva med att försörja sig på sitt skrivande. Det blev pjäser, dikter och noveller som trycktes i olika tidskrifter (bland annat i Vi, Böckernas värld och Ord och bild). Hon fortsatte även som översättare och under en kort tid 1946 var hon redaktör för en tidning som hette Världskontakt: utan krig, hat och fruktan.

Så småningom började hon att skriva böcker för B. Wahlströms. Hennes första bok var ”Nu börjar livet, Lena” som gavs ut 1957. Hon skrev den under pseudonymen Eva Lind.

Året därpå påbörjade hon ytterligare en serie för unga. Den här gången blev det i deckargenren, under pseudonymen Rut Hall. Falletserien om Monika och Peter. Den skulle komma att bestå av totalt fyra böcker där den sista släptes 1962.

”Fallet Isabella” med snyggt omslag av Bertil Hegland.
Eva översatte även den här klassikern.

Åren därpå sysselsatte Eva sig främst med översättning. Det gällde då de mycket framgångsrika krigsböckerna av Hans Hellmut Kirst. Men mot slutet av 60-talet återkom hon med ytterligare en deckarserie för Wahlströms. Den om Mica. Den skulle bli hennes mest långlivade serie och kom att bestå av hela sju böcker.

Mellan ungdomsserierna och översättningarna hann Eva även med att skriva en och annan vuxenbok. De gavs ut både på Bonnier och på Rabén & Sjögren. Hennes sista bok blev ”Långt till våren” som gavs ut 1979 på Settern. Sju år senare, vid 80 års ålder avled Eva Berlin. Fortfarande i de södra delarna av Stockholm.

Eva Berlins olika ungdomsböcker.

Lenaböcker, som Eva Lind

 1. Nu börjar livet, Lena, 1957
 2. Lena i Paris, 1957
 3. Lena i Spanien, 1959

Fall med Monika och Peter, som Rut Hall

 1. Fallet Irma, 1958
 2. Fallet Maria, 1959
 3. Fallet Isabella: Monikas och Peters tredje fall, 1960
 4. Det mystiska ödetorpet, 1962

”Mica löser ett fall”-serien

 1. Gröna blommans gåta, 1968
 2. Gröna halsbandets gåta, 1969
 3. Borgruinens gåta, 1969
 4. Gröna ödlans gåta, 1970
 5. Försvunna nyckelns gåta, 1971
 6. Silverringens gåta, 1972
 7. Röda rummets gåta, 1973

Observera att kvinnan på bilden inte är Eva Berlin. Jag kunde tyvärr inte hitta någon bild på henne.