Den första fiktiva tjejdetektiven

När man tänker på kvinnliga detektiver går nog tankarna först till Miss Marple. Sedan tänker vi på Kitty Drew, Maria Langs Puck Ekstedt, Precious Ramotswe (från Damernas detektivbyrå), Lisbeth Salander och en mängd andra skarpa hjärnor. Den kvinnliga detektiven har en tydlig plats inom populärkulturen. Därför är det kanske förvånande att dessa tuffa kvinnor har sina föregångare i det Viktorianska England, redan i början av 1860-talet.

Under 1860-talet släpptes två böcker med kvinnliga detektiver i huvudrollen. Många menar att ”The Female Detective” av Andrew Forrester kom sex månader före ”Revelations of a Lady” av W. S. Hayward.

The Female Detective och fallet med Constance Kent

The female detective - andrew forrester
”The Female Detective” anses vara den första boken med en kvinnlig detektiv i huvudrollen.

I ”The Female Detective” möter vi Mrs. Gladden som arbetar som detektiv. För att lösa sina brott använder hon också metoder som hennes manliga motsvarigheter brukar använda. Hon undersöker brottsplatsen, letar efter ledtrådar och använder sin list för att lösa olika fall. Inte helt olika Sherlock Holmes som fick liv hela 20 år efter mrs Gladden. Gemensamt för de två är också att båda hyser ett förakt mot den vanliga poliskåren. Mrs. Gladden är också listig nog att använda samma strategi som verklighetens första kvinnliga detektiv, Kate Warne. Som kvinna är det lättare att få människor att öppna upp sig för en. Däremot måste Mrs. Gladden hela tiden dölja sitt verkliga uppsåt – att lösa brott. Det betyder smittar även av sig på läsaren. Genom boken avslöjar hon nämligen väldigt lite om sig själv. Så det största mysteriet i boken är kanske hon själv.

Intressant är också att en av fallen i boken baseras på mordet på Francis ”Saville” Kent. Han var bara fyra år och hittades mördad med knivsår i bröstet, på händerna. Dessutom hade någon skärt halsen av honom – så illa att han nästan var halshuggen. Det var den 30:e juni 1860 och mordet skulle skapa stor uppståndelse i Storbritannien.

Efter en tid greps pojkens barnmorska, Elisabeth Gough för mordet. Men polisinspektören Jack Whicher på Scotland Yard släppte henne snart. Istället föll misstankarna på pojkens halvsyster, Constance. Hon arresterades den 16:e juli. Det gjorde allmänheten väldigt upprörd. Att en polis från arbetarklassen grep en försvarslös flicka från en fin familj. Det gick inte an!

Det tog fem år innan Constance ställdes inför rätta. Det skedde då delvis baserat på ett erkännande av mordet som hon gjort inför en präst. Det ledde till en hel del rabalder eftersom den typen av erkännanden är konfidentiella. Trots detta dömdes Constance så småningom till döden men domen gjordes senare om till livstid eftersom hon bedömdes ha varit så ung vid tiden för brottet.

Constance satt i fängelse tills hon var 41 år gammal (1885). Där gjorde hon sig känd för sina fina mosaikhantverk.

Historien inspirerade inte bara ”The Female Detective”. Den inspirerade även ett antal andra böcker. Historien var också betydande eftersom den engagerade så många människor. Alla hade en åsikt och det gjorde att intresset för berättelser om mord ökade, även fiktiva.

”Revelations of a Lady Detective”

I den här boken får vi möta Mrs. Paschal som löser brott i egenskap av att hon arbetar för en speciell kvinnodel av poliskåren. I verkligheten fanns ingen sådan. Det skulle inte heller finnas någon sådan på flera år. Därmed är Mrs. Paschal helt före sin tid. Det syns inte allra minst på omslaget här intill. Hon både röker och visar anklarna. Något som var helt otänkbart för fina damer på den tiden. I en scen i boken frigör hon sig dessutom från stålställningen som håller upp kjolen, när hon jagar efter en förbrytare. Sedan bär hon både revolver (en Colt) och röker. Mamma mia vad ska det här sluta?

Revelations of a Lady Detective.

Många menar att det slutade i den kvinnliga frigörelsen med suffragetter och rösträtt. Dessa detektiver var som en liten förtrupp där de visade att kvinnor kunde vara precis lika smarta, om inte smartare, än män.

Andra menar att de kvinnliga detektiverna var så framstående eftersom de flesta mord sker inom hemmets domäner. Något som kvinnor traditionellt hade bättre koll på.

Oavsett vad man tycker om detta så är det roligt att båda dessa detektiver fick nytt liv när båda böckerna gavs ut på nytt i Storbritannien 2012.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *