Farlig sammansvärjning – bröderna Hardy

En ung idrottsstjärna utsätts för en rad mystiska olyckor. Frank och Joe Hardy får i uppdrag att undersöka vem som ligger bakom mordförsöken.De får använda all sin skicklighet för att komma sammansvärjningen på spåren. En sammansvärjning som inte bara riktar sig mot en person, utan mot flera tusen människor…

Det amerikanska originalomslaget.

Men varför vill inte den unge idrottsmannen inse allvaret bakom terrordåden?

För att kunna lösa fallet tar bröderna på sig att agera livvakt åt den unge mannen, som kallas för Ässet. Han, å sin sida, är inte alls förtjust över att ha bröderna så nära inpå sig Han verkar dölja något men vad?

Boken

Det här är den 76:e boken i originalserien om bröderna Hardy och den kom ut 1989 i Sverige. Sju år efter utgivningen i USA. Som vanligt användes pseudonymen F. W. Dixon och bakom författarnamnet står Laurence Swinburne den här gången. Totalt skrev han tre böcker om bröderna Hardy men det var bara den här som översattes till svenska.

Historien utspelar mestadels i anslutning till ett college där bröderna Hardy också flyttar in. För att kunna ha bättre koll på Ässet. Där är det vinter vilket mestadels märks i den scen som syns på omslaget.

I boken dyker även Chet upp och han har skaffat sig ett nytt intresse.

Chet har hittat en ny hobby.

Jag lyckades inte hitta någon information om det här grekiska eldklotet. Däremot hittade jag information om Grekisk eld (eller bysantinsk eld och flytande eld). Det var ett vapen som skjöt ut en ström av brinnande vätska. Den var i sin tur väldigt svår att släcka. Vapnet var mest framgångsrikt till sjöss och gjorde många andra flottor väldigt rädda för att närma sig den bysantinska. Elden användes första gången 678 och den brinnande vätskan var så hemlig att ingen än idag vet hur den tillverkades. Där har Hardybröderna något att bita i, eller Chet.

Grekisk eld i Assassin’s Creed.

I historien spelar också en av Edgar Allan Poes berättelser en viss roll. Det är alltid roligt när Poe referenser dyker upp. Och de är inte särskilt ovanliga.

Guldbaggen eller Den gyllene skalbaggen av Poe, först publicerad i en tidning 1843. Historien är en klassisk skattletarberättelse, där skatten hittas först efter att huvudpersonerna löst ett chiffer.

Slutsats och betyg

Jag hade ovanligt svårt att komma in i den här berättelsen. Det kändes så forcerat på något vis och jag vet inte riktigt om känslan berodde på mig eller boken. Lite av båda kanske.

Generellt tycker jag annars är mysteriet känns ok. Lite roligt till och med. Hardybröderna blir livvakter till en amerikansk fotbollsstjärna, som man kan gissa annars skulle klara sig fint i en fajt. Å andra sidan vet man ju att jocks inte alltid är så smarta, i alla fall enligt stereotypen. Men så är det inte heller. Ässet är en fena på de naturvetenskapliga ämnena visar det sig. Men han behöver Hardybröderna ändå.

Sedan innehåller boken en del bra detaljer som jag egentligen gillar mer än helheten. Det är Carol, Vinterscenen och det överraskande slutet.

På minussidan finns nog främst den där känslan av att allt känns lite splittrar på något sätt. Som att historien inte riktigt vet vart den ska ta vägen.

Nåväl. Jag ger boken en trea i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Jag hade verkligen hoppats på mer vinterkänsla än jag fick.
Bäst: Att Ässet inte är som man tror.

Övrig information

Antal sidor: 187
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1989
Bokomslag: Ej angivet
Boknummer: 2497
Upplagor:
1 – 1989

Originaltitel: Game Plan for Disaster
Utgivningsår i USA: 1982
Bokens olika omslag.

Föregående bok: Med dödlig last
Nästa bok: Bröderna Hardy och Kitty i Dubbelmysteriet 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *