Final Notes

Den berömde countrystjärnan Curtis Taylor omkom i en bilolycka för fem år sedan. Men nu har det dykt ögonvittnen som säger att musikern är i livet. Därför beger sig Kitty till hans hemstad för att undersöka saken. Är countrystjärnan i livet? Nej, han verkar inte vara det, istället pekar allt på att han blivit mördad och Kitty tar upp jakten på mördaren. Först måste hon bara lista ut vem det kan vara…

Boken

Den här boken gavs ut i november 1991 och är den 65:e boken i Nancy Drew Files-serien. Som vanligt användes författarnamnet Carolyn Keene. Den verkliga författaren är hittills okänd.

Det är också en av alla de böcker som aldrig översattes till svenska. Istället får man läsa den på engelska.

Bokens historia känns rätt så inspirerad av Elvis och alla vittnen som påstod sig ha sett honom efter hans död, 1977. Detsamma gäller Curtis Taylor. Kitty, George och Bess åker till hans hemstad där en minneskonsert ska anordnas. Det visar sig också att Kitty och hennes vänner gillar countrymusik. Innan den här boken har det Kitty mest uttryckt gillande för klassisk musik (i de gamla böckerna) liksom Rockmusik (i en mängd böcker – främst i Files-serien).

Kitty, George och Bess har allsång till Curtis musik.

Boken skiljer sig också från andra böcker. Dels genom att det pratas om droger och alkohol. Det visar sig nämligen att Curtis hade en mängd preparat i kroppen när han dog. I vanliga fall brukar Kittyböcker hålla sig långt ifrån alkohol och droger. Som om de inte fanns.

Sedan hamnar Kitty själv aldrig i någon riktig fara. Annars brukar hon bli slagen i huvudet, bli inlåst, sövd, etcetera, på var och varannan sida. I den här boken riskerar hon aldrig livet på riktigt.

Det gör att jag tänker att den här boken skrevs av en helt ny författare, som inte skrivit Kitty-böcker förut. Men det är bara min högst egna spaning.

I boken visar det sig snart att en av Curtis egna låtar ska leda till gåtans lösning.

Slutsats och betyg

Så snart det gick upp för mig att den här boken skulle handla om countrymusik blev jag positivt överraskad. Det har ju aldrig hänt förut. Dessutom var jag väldigt trött på Emerson-mysterier, efter den förra boken. Så det här var som en frisk fläkt.

Sedan vet jag inte om boken levererade hela vägen. Jag saknade lite livsfaror för Kitty. Kniviga situationer som hon måste ta sig ur – där Kitty får visa hur listig hon är. Det hade höjt spänningsnivån lite mer.

Annars gillar jag temat och att gåtans lösning ligger i den mystiska Curtis Taylor-låten. Jag tyckte inte heller att skurken var helt uppenbar.

Trots detta ger jag bara den här boken en trea i betyg. Helt okej läsning, men det lyfte aldrig riktigt.

Bäst och sämst

Sämst: För lite spänning.
BästCountrymusiken.

Övrig information

Det brittiska omslaget.

Antal sidor: 164
Utgivare: Simon & Schuster
Utgivningsår: 1991
Omslag: –
Bokens olika omslag: Se till höger.

Föregående bok: The Wrong Track – Kitty och skidortens hemlighet
Nästa bok: Tall, Dark, and Deadly
Ingår i Nancy Drew Files-serien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *