Författaren Bengt-Åke Cras

Bengt-Åke Cras har varit en av Sverige mest produktiva författare med hundratals böcker under sitt bälte. Många av dem är ungdomsböcker, kanske främst om ishockey och sport. Men under 80-talet han skrev också ett antal historier om flickdetektiven Carina Fjellström, under samma namn.

Bengt- Åkes första bok, ”Röda grimman”.

Efter en kort karriär som trubadur och inköpsassistent tog Bengt-Åkes författarkarriär fart, 1973. Bland annat med den första boken i serien om Röda grimman, tre böcker i Clay Allison-serien (en Vilda Västern-serie) och en bok om Anderssonskans Kalle.

Böckerna skulle följas av många fler och leda till ett långt författarliv.

En av Sveriges mest produktiva författare

Redan från första början märker man av Bengt-Åkes produktivitet. Något han också blev kritiserad för. Vissa menade att hans böcker saknade finess och att det mer handlade om kvantitet än kvalitet.

Själv var Bengt-Åke av en annan åsikt, och sa:

”Jag vill ge mina läsare en läsupplevelse, inte uppfostra dem. Genom att inte ge dem alla detaljer kan de själva fylla i luckorna. Genom att språket är snabbt och enkelt hänger de med.”

https://web.archive.org/web/20160828024531/http://corp.btj.se/?id=9168

Så Bengt-Åke struntade i vad kritikerna sa och skrev glatt vidare. Totalt skulle det bli över 200 böcker.

Carina Fjellström och andra författarnamn

Nio av dessa böcker handlar om flickdetektiven Carina Fjellström. Dessa böcker skrevs jag-form och därför användes även Carina Fjellström som pseudonym. Därför kan man lätt få bilden av att historierna är självbiografiska. Det är de alltså inte, men greppet ökar onekligen spänningshalten i böckerna.

Carina Fjellström var inte den enda pseudonym som Bengt-Åke använde sig av. Han lästes också under namnen John Burell, William Marvin Jr, Ivar Backhoff och min personliga favorit, Janne Bond.

Omslaget till en av Bengt-Åkes många hockeyböcker.

Det skulle också bli en hel del böcker under hans alldeles egna och riktiga namn. Med det blev han kanske mest känd för sina bokserier om ishockey och sport. Men Bengt-Åke har skrivit om allt möjligt – från sagor, rysare och western, till dokumentärt. 2004 tilldelades han bland annat Platinapriset, efter att tillsammans med min fru Agneta ha skrivit dokumentärromanen ”Bakom stängda dörrar” om Kristina Hansen.

Vad jag vet så lever Bengt-Åke fortfarande. Han bor i Uppsala och jag skulle bli mycket förvånad om han inte sitter där och skriver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *