Författaren Ellen Steiber

Ellen Steiber verkar vara något av en bohem med en bakgrund lika brokig som en färgglad 70-talsklänning. I början av 90-talet lyckades hon också knåpa ihop två Kittyböcker. Hon lyckades också att etablera som en författare under eget namn. Främst sticker ett antal böcker i serien om X-files ut. De gavs ut i hennes eget namn och översattes även till svenska.

Men Ellens historia börjar långt före det. På hennes egen hemsida kan man läsa om hur hon växte upp i Newark och West Orange i New Jersey. Där fascinerades hon tidigt av stenar. Något som skulle komma att ha betydelse senare i Ellens liv.

Efter att ha tagit examen i engelska flyttade Ellen till New York och började jobba för ett japanskt handelsföretag. Efter ett par år sadlade hon ändå om och började skriva barnböcker istället. Två av dem var historier om Kitty – ”Kitty och vildmarksmysteriet” liksom ”Kitty och den gröna tigern”.

Shadow of the Fox, från 1994.

I New York lärde hon också känna andra författare och konstnärer. Hon tog också upp karate, vilket kanske inspirerade en av hennes mest omtyckta böcker, ”Shadow of the Fox”. Den handlar om en Samurai som ställs inför mäktig fiende.

Myter och legender är alltid något som fascinerat Ellen och som präglat hennes berättelser. Det märks även i de Kittyböcker hon skrev.

Därför var det inte konstigt att ungdomsböckerna, inspirerade av X-files, landade i just hennes knä. De böckerna skrev hon i slutet av 90-talet.

Innan dess hade hon lämnat New York. Som lite hade hon nämligen alltid drömt om att sydväst. Så Ellen hade tillsammans med sin partner, Doug, packat väskorna och styrt kosan till Arizona. Sedan dess är hon bosatt i Tucson.

Där fortsätter hon att studera stenar, myter och mexikansk kultur. Hon har också fortsatt sitt författarskap.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *