Illustratören – Ruth Sanderson

I Ruths hemland, USA, är hennes bilder bekanta för många barn. I Sverige är hon inte lika bekant. Men, om du läste Kitty böcker under 80- och- 90-talet så känner du igen hennes version av Kitty från några av böckernas omslag. 

Kitty och fallet i Venedig
Skissen till ”Kitty och fallet i Venedig”.

Totalt gjorde skulle det bli 18 Kittyomslag. Utöver det illustrerade hon även fyra av dem. Svenska läsare såg hennes arbete först på ”Kitty och fallet i Venedig”, när hon tog över målarpenseln från Ulla Urkio som illustrerat Kitty en tid.

Att få illustrera Kitty var inte en liten bedrift, Ruth har berättat att Kitty var en favorit i bokhyllan när hon själv växte upp.

Sagor och natur

Ruth föddes 1951 och förälskade sig tidigt i hästar, hästhistorier och naturen. Det tog inte lång tid förrän hon började förena dessa intressen på papper. Hon började rita och måla. Sedan fick hon äntligen en egen häst. Hon beskriver den tiden som den lyckligaste i sitt liv. När drömmen om att ha en egen häst gick i uppfyllelse.

Drömmen kom senare att krossas när en full jägare sköt hennes häst av misstag och vips förvandlade all lycka till sorg. Ruth flydde in i tecknandet och måleriet. Hon hade tidigt bestämt sig för att lära sig att måla i olja. Nu förverkligade hon det målet och avlöste den ena konstutbildningen efter den andra.

 

Exempel från några av Ruths konstnärliga förebilder.

Black Stallion
En av Ruths versioner av den Svarta hingsten.

1974 tog Ruth examen och började göra lite reklamillustrationer, liksom illustrationer för läroböcker för barn. Så småningom började hon göra hela omslag och snart fick hon erbjudande om att göra omslagen till några av hennes egna favoritböcker när hon växte upp. Kitty och Den Svarta Hingsten. Hon gjorde även omslag till Bobseytvillingarna.

I början av 80-talet började Ruth också intressera sig för att göra egna böcker. Sedan dess har det blivit ett antal. Hon har också illustrerat några klassiska sagor; Törnrosa, Hans och Greta, med flera.

Nedan hittar du några av hennes illustrationer.

 

Ruth fortsätter att måla och illustrera. Helst i olja, gärna sagor eller hästar. Enligt hennes kalendarium håller hon ibland även kurser i målning.

Några av hennes skisser och omslag till Kittyserien:

 

Ruths svenska omslag:

Kitty och fallet i Venedig
Kitty och den svarta gamen
Kitty och den spanska medaljongen
Kitty och den fasansfulla skepnaden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *